Weg met 1 en 2 eurocent

Categorie Algemeen
Weg met 1 en 2 eurocent

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars het totaalbedrag op het kasticket naar de dichtstbije 0 of 5 cent afronden, tenminste voor cashbetalingen. De regeling geldt niet voor elektronische betalingen en elke handelaar kiest vrij of hij meedoet. Bedoeling van de afrondingsregels is het gebruik van de muntstukken van 1 en 2 eurocent te verminderen.

Deze munten worden vaak maar één keer gebruikt voordat ze opgepot worden. Ze leveren ook problemen op voor handelaars (selecteren, tellen, vervoeren, … ), voor de banken en voor de Schatkist.
De afrondingsregels werken als volgt: wanneer de totaalprijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent, wordt er naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent.

Handelaars zitten nu wel verveeld met het feit dat ze een andere prijs moeten vragen naargelang er cash dan wel elektronisch wordt betaald. De wet laat immers enkel afrondingen op cashbetalingen toe. Daardoor kunnen de handelaars de software in hun kassa nog niet aanpassen om de afronding automatisch te laten gebeuren. Handelaars zijn daar wel toe bereid als alle betalingen mogen worden afgerond, ook al is daar een kostprijs van zo’n 200 euro aan verbonden. De afronding moet daarom ook zo snel mogelijk toegelaten worden bij elektronische betalingen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil die aanpassing alvast doorvoeren.

deel dit