Waar blijven die flexi-jobs in de kleinhandel?

Categorie Handel
Waar blijven die flexi-jobs in de kleinhandel?

Slagers, bakkers en andere lokale voedingswinkels zullen tijdens de aankomende eindejaarperiode geen gebruik kunnen maken van flexi-jobs, zoals dat in de horeca al bijna een jaar het geval is. De federale regering talmt immers met de beloofde evaluatie en de mogelijke uitbreiding van de flexi-jobs. Onbegrijpelijk, vindt NSZ. Daardoor zullen een pak lokale voedingswinkels onvoldoende extra personeel vinden om tijdens de drukke maand december een handje te helpen. De gevolgen zijn navenant: sommige zaken overwegen te sluiten, maar een pak zullen hun aanbod noodgedwongen moeten inperken. Bijkomend nadeel voor de voedingswinkels is dat Kerstmis en Nieuwjaar dit jaar in het weekend vallen en meer dan de voorbije jaren op restaurant gevierd zal worden. NSZ trekt nogmaals aan de alarmbel bij de drie bevoegde excellenties De Backer, Borsus en Peeters. “Indien flexi-jobs in de kleinhandel nog lang op zich laten wachten, overwegen we verdere juridische stappen wegens discriminatie”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De kleine voedingswinkels zien de eindejaarperiode met lede ogen dichterbij komen. Extra tijdelijke krachten vinden is dit jaar een pak minder evident omdat het omwille van de flexi-jobs in de horeca voor zulke krachten financieel veel voordeliger is om in die sector bij te klussen. Hun brutoloon is er meteen ook hun nettoloon, terwijl dat in de kleinhandel helemaal niet het geval is. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. NSZ heeft deze problematiek eerder in het najaar al aangekaart bij de federale regering, maar daar talmt men met de beloofde evaluatie en eventuele uitbreiding van de flexi-jobs. In het beste geval komt die discussie pas aan bod bij de volgende begrotingscontrole in maart 2017. Daarom trekt NSZ opnieuw aan de alarmbel. Indien er niet snel vooruitgang komt in dit dossier overweegt de ondernemersorganisatie verdere stappen te zetten wegens discriminatie.

Ondertussen dragen de slagers, bakkers en andere kleine voedingswinkels wel de gevolgen van dit getalm. En ook de consument zal er het slachtoffer van zijn. Aangezien voedingswinkels amper extra tijdelijke ondersteuning vinden, zullen sommige zaken sluiten, maar zullen vooral een pak winkels hun aanbod aan kant-en-klare gerechten noodgedwongen inperken. Dat gebrek aan flexi-jobs zal zich nog extra laten voelen op de zaterdagen 24 en 31 december, normaal twee onvervalste topdagen bij lokale voedingswinkels. Vermits die beide dagen op een zaterdag vallen, zal de horeca dit jaar extra goede zaken doen en veel tijdelijke krachten via flexi-jobs inschakelen. En dat ten koste van de lokale voedingszaken, die sinds een aantal jaren een sterk uitgebreid aanbod voorzien, maar daardoor ook op piekmomenten op extra helpende handen moeten kunnen rekenen.

deel dit