Voedseloverschotten wegschenken zonder btw te moeten betalen

Categorie Algemeen
Voedseloverschotten wegschenken zonder btw te moeten betalen

Buurtwinkels en superettes kunnen sinds mei 2015 voeding wegschenken aan hun lokaal OCMW of aan lokale caritatieve organisaties die erkend zijn door het OCMW en dat zonder btw te moeten betalen voor die schenkingen. Deze btw-beslissing van de administratie Financiën kwam er op nadrukkelijke vraag van NSZ en is niet alleen in het voordeel van de handelaar, maar ook van iedere persoon die honger lijdt in ons land.

Maar liefst 224.000 Belgen doen jaarlijks beroep op voedselhulp. En toch worden er jaarlijks ettelijke tonnen nog perfect eetbaar voedsel weggegooid. 60 procent van deze voedseloverschotten is niet herbruikbaar, 40 procent wel. Maar liefst driekwart van de kleinhandelaars wordt minstens één keer per week geconfronteerd met niet-verkoopbare producten, zo bleek uit onderzoek van NSZ. Het gaat voornamelijk om producten waarvan de houdbaarheidsdatum, maar nog niet de consumptiedatum, is verstreken of levensmiddelen waarvan de verpakking beschadigd is. 

Het grote probleem tot voor kort was evenwel de btw. Alleen wanneer voedingswinkels hun overschotten schonken aan de nationale voedselbanken moesten ze geen btw betalen. Die vrijstelling gold dus niet wanneer ze die voedseloverschotten schonken aan lokale liefdadigheidsinstellingen. Dan  was wel btw verschuldigd, waardoor het dus eigenlijk voor hen fiscaal interessanter was om het voedsel te vernietigen in plaats van weg te schenken. Op vraag van NSZ zorgde de administratie Financiën voor een wijziging door die btw-vrijstelling door te trekken naar schenking aan lokale doelen. Lokale voedingswinkels zijn dus geen btw meer verschuldigd wanneer ze hun overschotten geven aan het OCMW uit hun stad of gemeente of aan goede doelen uit diezelfde stad of gemeente die erkend zijn door het OCMW.

Bovendien heeft NSZ de procedure nog kunnen bijsturen zodat het administratief proces dat bij zo’n schenking komt kijken beperkt is. Aanvankelijk wou men dat op het stavingdocument van een schenking elk product apart vermeld zou staan. Een titanenwerk met andere woorden. Nu moet dat document slechts de productgroep (bijvoorbeeld droge voeding, zuivel, …) en de hoeveelheden (aantal, per liter, per kilogram,…) bevatten. Daarnaast moeten handelaars slechts één keer per maand een overzicht opmaken van de weggegeven producten van de afgelopen maand en hoeven ze dat dus niet per schenking te doen. Een prima oplossing voor de lokale buurtwinkel of superette om de hoek én voor de mensen die het minder goed hebben, vindt NSZ.

deel dit