Verplichting om sollicitaties te beantwoorden: onzinnig rondje bedrijven pesten

Categorie Werk
Verplichting om sollicitaties te beantwoorden: onzinnig rondje bedrijven pesten

De Kamercommissie Sociale Zaken buigt zich vandaag over een wetsvoorstel van fractieleider Meryame Kitir (SP.A) om werkgevers verplicht te laten antwoorden op sollicitatiebrieven en -mails. Zij heeft haar oorspronkelijk wetsvoorstel na kritiek van werkgeversorganisaties zoals NSZ met een aantal amendementen afgezwakt, maar er een wettelijke verplichting van maken om op elke werkaanbieding die publiek kenbaar is gemaakt een antwoord te formuleren binnen de 30 dagen is en blijft onzinnig. “Ondernemers die dat niet doen, riskeren door dat wetsvoorstel zelfs een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en fikse geldboetes”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat is buiten proportie, ook al vinden we wel dat het van een elementaire beleefdheid getuigt om steeds een antwoord te formuleren op inkomende sollicitaties. Alleen mag dat geen verplichting worden.” Uit onderzoek van NSZ blijkt dat trouwens dat driekwart van de micro-ondernemingen en kmo’s sollicitanten informeert over de stand van zaken.

Vandaag, woensdag 18 mei, buigt de Kamercommissie Sociale Zaken zich over een wetsvoorstel van SP.A-fractieleider Meryame Kitir dat alle werkgevers verplicht om mensen die bij hen solliciteren te antwoorden. Ondertussen zwakte Kitir haar wetsvoorstel middels een aantal amendementen voor een stuk af. Zo is een verplicht antwoord niet langer nodig op spontane sollicitaties, maar enkel voor jobaanbiedingen die de werkgever vooraf publiek kenbaar heeft gemaakt. Ook is een antwoord enkel nodig wanneer de sollicitant beantwoordt aan de gestelde functie-eisen in de vacature.

Toch blijft ook het bijgestuurde wetsvoorstel voor NSZ een ‘no pasaran’. De ondernemersorganisatie raadt wel steeds aan om op elke binnenkomende sollicitatie te reageren en dat uit elementaire beleefdheid en omdat dat goed is voor het bedrijfsimago. Typebrieven zijn daarvoor trouwens te verkrijgen bij NSZ zelf, maar het is nog een totaal andere zaak om van antwoorden op inkomende sollicitaties een wettelijke verplichting te maken. Dat staat gelijk met een rondje bedrijven pesten, te meer omdat ondernemers een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en/of een geldboete van 26 tot 500 euro, te vermenigvuldigen met 6, riskeren. Niet alle bedrijven, en al zeker niet de kleine ondernemingen, hebben altijd de tijd en de mankracht om alle binnenkomende sollicitaties te beantwoorden. Antwoorden op sollicitatiebrieven moet de norm zijn, maar mag geen verplichting vormen.

Uit een recent en uitgebreid personeelsonderzoek van NSZ, waaraan 835 micro-ondernemingen en kmo’s deelnamen, blijkt trouwens dat 39 procent van die ondernemingen steeds een antwoord formuleert op inkomende sollicitaties en dat 37 procent dat meestal doet. 15 procent doet dat zelden en 9 procent nooit. “Driekwart van alle bedrijven zit nu al op het juiste spoor en ook al kan het natuurlijk nog steeds beter, begrijpen we echt niet waarom bedrijven verplicht moeten worden tot het beantwoorden van sollicitatiebrieven.”

deel dit