Verhoog de drempel voor cashbetalingen opnieuw naar 15.000 euro

Categorie Algemeen
Verhoog de drempel voor cashbetalingen opnieuw naar 15.000 euro

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om een product met een prijskaartje dat hoger ligt dan 3000 euro cash te betalen. Die beleidskeuze deed heel wat sectoren serieus pijn. In de buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg ligt de onbeperkte cashlimiet immers op 15.000 euro. Dat moet ook in ons land opnieuw het geval worden.

De huidige cashdrempel bedreigt het overleven van een pak ondernemingen uit bepaalde sectoren. Wie nu pakweg een tweedehandsauto wil kopen, waarvoor meer dan 3000 euro wordt gevraagd, en die betaling cash wil uitvoeren, zal nu naar één van onze buurlanden trekken, waar de limieten hoger liggen. Komt er nog bij dat dat de handelaar door die lage cashdrempel veel vaker dan vroeger zijn product moet afstaan vooraleer de betaling heeft plaatsgevonden. De overschrijving of de betaling gebeurt immers nadat de levering van producten heeft plaatsgevonden. Dat verhoogt het aantal wanbetalingen nog meer. Want de overschrijving blijkt achteraf niet altijd inbaar te zijn of de klant belooft te betalen, maar doet het uiteindelijk niet.

In onze buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg ligt de onbeperkte cashlimiet op 15.000 euro. Daarom vraagt NSZ aan de federale regering om de cashdrempel opnieuw op te trekken naar 15.000 euro. Op die manier kunnen onze handelaars opnieuw de concurrentie aangaan met gelijkaardige ondernemingen in deze buurlanden.

deel dit