Verbod op nieuwe supermarkten: stevige opsteker voor lokale kleinhandel

Categorie Handel
Verbod op nieuwe supermarkten: stevige opsteker voor lokale kleinhandel

De gemeenten van de stadsregio Turnhout hebben beslist om geen nieuwe vergunningen meer uit te reiken aan nieuwe supermarkten op hun grondgebied. Op dit moment zijn er in die regio al 25 supermarkten voor 85.000 inwoners. “Het verbod op nieuwe supermarkten wordt ingesteld op basis van objectieve gegevens en is zeker verdedigbaar, te meer omdat de lokale voedingswinkels in de centra van deze gemeenten op die manier extra kansen krijgen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie roept andere Vlaamse steden en gemeenten op om diezelfde oefening te maken en dus na te gaan of er geen stop moet komen voor nieuwe, grote supermarkten.

De gemeentebesturen van de gemeenten Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout en Turnhout hebben een verbod op nieuwe supermarkten ingesteld. In de vier gemeenten, die samen de stadsregio Turnhout vormen, zijn er momenteel 25 supermarkten voor een totaal van 85.000 inwoners. “Dat zijn er erg veel”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, “en daarom is het goed dat er nu een halt toegeroepen wordt aan deze wildgroei. Op die manier krijgen bakkers, slagers, groente-, vis- en kaaswinkels en buurtsuperettes opnieuw meer kansen en dat straalt positief af op de andere detailhandelaars in de centra van deze gemeenten.”

NSZ vindt de beslissing van de gemeentebesturen van de stadsregio Turnhout moedig omdat zo’n maatregel kernversterkend werkt en vraagt ook dat andere steden en gemeenten in Vlaanderen diezelfde oefening maken. Daarbij moeten ze uiteraard vertrekken van objectieve gegevens om een beslissing te staven. In heel wat Vlaamse steden en gemeenten zou een gelijkaardig verbod op nieuwe, grote supermarkten volgens NSZ absoluut rechtvaardig en in het belang van de zelfstandige handelaars zijn.

deel dit