Vandaag grootouderschapsverlof, morgen ook verlof voor nonkels, tantes, neven, nichten…?

Vandaag grootouderschapsverlof, morgen ook verlof voor nonkels, tantes, neven, nichten…?

Als het van de cdH afhangt, kunnen grootouders die nog actief zijn op de arbeidsmarkt vanaf 2020 gedurende 10 dagen per jaar grootouderschapsverlof opnemen. Volgens NSZ gaat het om een totaal absurd voorstel: via het tijdskrediet einde loopbaan kunnen 55-plussers nu al tijdskrediet opnemen en bovendien hoeven ze daar geen enkele reden voor te geven. De meeste mensen worden pas opa of oma wanneer ze 55 of ouder zijn. “Zij kunnen met andere woorden nu al perfect tijdskrediet opnemen om voor hun kleinkinderen te zorgen, waardoor een extra grootouderschapsverlof echt te gek voor woorden zou zijn”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Waar trek je bovendien de grens bij dergelijke verloven?” 

De cdH pleit voor de invoering van grootouderschapverlof. Daarbij zouden grootouders die nog werken gedurende 10 dagen per jaar betaald verlof kunnen opnemen. Te zot voor woorden, vindt NSZ. 55-plussers kunnen nu al in het kader van de eindeloopbaan tijdskrediet opnemen en hoeven daar geen enkele reden voor op te geven. Ze kunnen met andere woorden perfect van deze vorm van tijdskrediet genieten om te zorgen voor hun kleinkinderen. Die vorm van tijdskrediet kan wel pas worden opgenomen vanaf de leeftijd van 55 jaar, maar de meeste mensen worden vandaag de dag pas grootouder na die leeftijd. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat vrouwen in ons land voor het eerst moeder worden wanneer ze gemiddeld 29 jaar zijn.

NSZ benadrukt ook dat thematische verloven, zoals ouderschapsverlof, maar ook tijdskrediet, vooral als dat deeltijds wordt opgenomen, niet evident zijn om op te vangen in micro-ondernemingen en kmo’s. Voor kleinere bedrijven is het niet vanzelfsprekend om een werknemer te vinden die halftijds of gedurende één dag (en binnenkort ook een halve dag) per week kan inspringen ter vervanging van een werknemer die tijdskrediet opneemt. Bovendien kost dat extra verlof heel wat geld aan de maatschappij en draait iedereen er voor op. Daarnaast zou de invoering van het zogenaamd grootouderschapsverlof ook zorgen voor een verdere discrepantie met het sociaal statuut van de zelfstandigen, waarin geen thematische verloven en tijdskredieten zijn opgenomen. Vraag is bovendien of zo’n grootouderschapsverlof de deur ook niet openzet richting gelijkaardige verloven voor nonkels, tantes, peters, meters, neven, nichten en dergelijke meer.

deel dit