Vakantietoezicht voor ondernemers met vakantie? Niet in alle politiezones en dat is jammer

Categorie Veiligheid
Vakantietoezicht voor ondernemers met vakantie? Niet in alle politiezones en dat is jammer

7 op de 10 zelfstandigen nemen vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus. Toch laat 35 procent van de zelfstandigen hun zaak niet met een gerust gemoed achter en vrezen ze bepaalde vormen van criminaliteit, zoals inbraak, ramkraken of vandalisme. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 543 zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders hebben deelgenomen. Nochtans hoeven ze zich zeker niet meer zorgen te maken dan anders: tijdens de zomermaanden juli en augustus ligt bijvoorbeeld het aantal bedrijfsinbraken lager dan het maandelijks gemiddelde. Reden daarvoor? Heel wat buitenlandse bendes, actief in ons land, nemen tijdens beide maanden ook vaak vakantie. 65 procent van de ondernemers vertrekt wel op vakantie met een gerust hart en dat heeft in hoofdzaak te maken met het feit dat ze hun buren, familie of vrienden gevraagd hebben om een oogje in het zeil te houden tijdens hun vakantie. NSZ betreurt wel dat het vakantietoezicht dat de lokale politie instelt niet in alle politiezones geldt voor bedrijven en handelszaken die dicht zijn omwille van vakantie.

Juli en augustus zijn ook voor heel wat zelfstandigen nog steeds de uitgelezen maanden om met vakantie te gaan. Gemiddeld nemen ze tijdens beide zomermaanden 8 dagen vakantie, zo blijkt uit een enquête van NSZ. Ruim één derde van de zelfstandigen (35 procent meer bepaald) is er niet helemaal gerust en vreest dat hun zaak het doelwit zal zijn van bepaalde criminelen, zoals inbrekers, ramkrakers of vandalen. Objectief gezien zijn daar weinig redenen voor want het aantal inbraken in handelszaken en bedrijven nam vorig jaar met 14 procent af, terwijl het aantal ramkraken zelfs met 37 procent daalde, zo geven de criminaliteitsstatistieken van de federale politie aan.

Bovendien blijkt uit een analyse van NSZ dat het aantal inbraken in ondernemingen en winkels tijdens juli en augustus lager ligt dan het gemiddeld aantal inbraken op maandbasis. In 2016 bijvoorbeeld waren er per maand gemiddeld 1148 inbraken in bedrijven, terwijl er in juli 1054 inbraken waren en in augustus 952 inbraken, zo blijkt uit cijfers van de federale politie. Dat er minder wordt ingebroken in ondernemingen tijdens de zomermaanden heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat heel wat rondtrekkende, buitenlandse criminele bendes ook dan vakantie opnemen en naar hun thuisland trekken.

Feit is natuurlijk wel dat nagenoeg alle handels- en horecazaken en bedrijven uit commerciële overwegingen een duidelijke boodschap op de deur of de vitrine hangen die aangeeft tot wanneer ze met vakantie zijn. Vaak melden ze dat ook op hun website of via hun sociale mediakanalen. En dat is ook perfect logisch, maar het zorgt ondertussen natuurlijk wel voor nuttige info voor criminelen.

65 procent van de zelfstandigen heeft geen vrees dat hun zaak door inbrekers, ramkrakers of vandalen toegetakeld zou worden. Bij 28 procent komt dat omdat de zaak open blijft tijdens de vakantie en draaiende wordt gehouden door hun personeel, maar de meeste zelfstandigen (36 procent) verklaren dat gerust gemoed door het feit dat hun buren, vrienden en/of familieleden tijdens hun afwezigheid waakzaam zullen zijn. “Dat gebaar van solidariteit is mooi in deze steeds meer geïndividualiseerde samenleving”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Regelmatig een oog in het zeil houden en alert zijn bij bepaalde verdachten feiten zijn nog steeds bijzonder efficiënte technieken om criminelen op afstand te houden.”

17 procent van de zelfstandigen is er dan weer gerust in omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun zaak erg goed beveiligd is en geen speelruimte laat aan criminelen. Opvallend:  slechts 6 procent vraagt de lokale politie om regelmatig te patrouilleren aan hun onderneming. Dat is erg weinig, maar dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat verre van elke politiezone een dienst vakantietoezicht inricht voor ondernemingen. Voor privéwoningen is dat wel steeds voorzien, maar dus niet voor bedrijven. “Elke politiezone bepaalt dat zelf, maar het is vreemd dat ondernemingen vaak expliciet worden uitgesloten van dat vakantietoezicht, hoewel dat nochtans ontradend kan werken op criminelen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie vraagt dan ook dat elke politiezone hier werk van maakt.

deel dit