Uplace: hoeveel signalen zijn er nodig om project definitief halt toe te roepen?

Categorie Politiek
Uplace: hoeveel signalen zijn er nodig om project definitief halt toe te roepen?

De Raad van State heeft ernstige bezwaren bij de nieuwe ruimtelijke plannen die de Vlaamse regering uittekende voor het megalomane winkelcomplex Uplace in het Vlaams-Brabantse Machelen. Bovendien is het rechtscollege niet mals voor de aanpak van de Vlaamse regering in dit dossier die naar eigen zeggen niet bevorderlijk is voor de rechtszekerheid. “Het is nu al de zoveelste keer dat Uplace terug naar af wordt geserveerd”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. “Tijd om de stekker er definitief uit te trekken, want dit dossier is totaal niet meer geloofwaardig en wordt door haast iedereen weggehoond.”

De Raad van State formuleert ernstige bedenkingen bij de aanpak van het Uplacedossier door de Vlaamse regering. Het is niet de eerste keer dat de Raad van State kritisch is over Uplace. In mei 2014 vernietigde het rechtscollege de milieuvergunning die de Vlaamse regering had toegekend aan dit buitenmaats shoppingcenter in Machelen. “Dit dossier is al op zoveel juridische tegenkanting gestoten dat het moeilijk houdbaar blijft”, vindt NSZ-voorzitter Mattheeuws.

De ondernemersorganisatie vraagt zich af hoeveel kansen Uplace nog zal krijgen vooraleer er een einde komt aan deze absurde soap. Voorbeelden uit andere steden hebben bovendien duidelijk aangetoond dat zulke shoppingcenters de kleinhandel in de omliggende regio kannibaliseren. Sterker nog is dat het niet enkel zelfstandigenorganisaties zijn die Uplace een halt toeroepen, maar ook mobiliteitsorganisaties, milieuverenigingen en een pak lokale besturen (Vilvoorde, Leuven en Mechelen om de grootste te noemen). “Er  bestaat met andere woorden een brede grondstroom tegen Uplace. Aan de Vlaamse regering om daar rekening mee te houden”, besluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

deel dit