Uplace: grote tegenkanting ‘quantité négligeable’ voor Vlaamse regering

Categorie Handel
Uplace: grote tegenkanting ‘quantité négligeable’ voor Vlaamse regering

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor Uplace, het megalomaan shoppingcenter in het Vlaams-Brabantse Machelen. “Onbegrijpelijk”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “want daarmee knijpt de Vlaamse regering de kleinhandel in de Vlaamse rand en in Brussel dood.” Bovendien is er volgens NSZ ook totaal geen draagvlak voor Uplace. Niet enkel zelfstandigenorganisaties, maar ook mobiliteits- en milieuverenigingen en tal van lokale besturen zijn tegen Uplace gekant.” De ondernemersorganisatie hoopt nu dat de Raad van State dit project terug naar af stuurt zodat die langdradige soap alvast eindigt.

Uit het niets keurt de Vlaamse regering de plannen over Uplace goed. NSZ begrijpt die beslissing helemaal niet, te meer omdat de Vlaamse regering steeds de mond vol heeft van kernversterkend beleid en het ondersteunen van de lokale kleinhandel als belangrijke bondgenoot in het lokaal weefsel. Anderzijds krijgt een grootschalig project als Uplace, dat ronduit nefast is voor diezelfde kleinhandel, alle kansen van diezelfde Vlaamse regering. De regering laat zich leiden door jobcreatie, maar vergeet anderzijds wel dat er ook een pak banen verloren zullen gaan. “Het beleid van de Vlaamse regering heeft op het vlak van handel duidelijk een schizofreen kantje”, stelt Christine Mattheeuws vast.

Bovendien stelt de ondernemersorganisatie dat de kritiek op Uplace breed gedragen wordt. Het zijn niet enkel zelfstandigenorganisaties die Uplace niet willen zien doorgaan, maar ook mobiliteitsorganisaties, milieuverenigingen en een pak lokale besturen (Vilvoorde, Leuven en Mechelen om de grootste te noemen). Blijkbaar is die grote tegenkanting ‘quantité négligeable’ voor de Vlaamse regering. NSZ hoopt dan ook dat de Raad van State de plannen voor Uplace torpedeert. Dat heeft deze rechtsinstantie in het verleden ook al gedaan met de milieuvergunning en een vorig GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan).

deel dit