Treinstaking: economisch verlies en imagoverlies gaan hand in hand

Categorie Politiek
Treinstaking: economisch verlies en imagoverlies gaan hand in hand

Vanaf morgen ligt het spoor gedurende twee dagen plat, ook voor een groot stuk in Vlaanderen, nu blijkt dat ook Vlaamse vakbondsleden en leden van de machinistenbond zullen staken. Dat zal in de eerste plaats leiden tot aardig wat economisch verlies. Ramingen uit het verleden varieerden van 40 miljoen euro tot 150 miljoen euro per stakingsdag bij het spoor. “Bovendien hebben de pendelaars het nu helemaal gehad met de NMBS. Wie geen alternatief heeft, moet meteen twee vakantiedagen opnemen, terwijl die later dit jaar veel beter van pas zouden komen om het werk werkbaar te houden”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De spoorstaking van morgen en overmorgen zal ook ernstige repercussies hebben voor de Vlaamse pendelaar nu blijkt dat leden van de machinistenbond ASTB zullen staken en dat ook Vlaamse vakbondsleden het werk zullen neerleggen ondanks het feit dat ACOD Spoor en ACV niet meedoen. Ramingen uit het verleden leren dat een spoorstaking gedurende één dag goed is voor een economisch verlies gaande van 40 tot 150 miljoen euro. Hoewel zulke berekeningen altijd moeilijk te maken zijn, is er één ding zeker: economisch verlies zal er sowieso zijn. En imagoverlies voor ons land ook.

Daarnaast vindt de ondernemersorganisatie het ook bijzonder jammer dat pendelaars die morgen en overmorgen geen alternatief vinden (bijv. ander vervoermiddel, carpoolen, thuiswerk, satellietkantoor,…) nu al, aan het begin van het jaar, gedwongen worden om twee vakantiedagen op te nemen. Heel wat werknemers hebben er net een kerstvakantie opzitten en hebben nu dus helemaal geen behoefte aan verlof. “Die twee dagen hadden ze veel liever op een later tijdstip opgenomen, wanneer ze daar nood aan hebben. De vakbonden hebben steeds de mond vol van werkbaar werk, maar zorgen er door hun acties van morgen en overmorgen wel voor dat dit voor heel wat werknemers geen realiteit zal zijn”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

deel dit