Toenemende cybercriminaliteit aanpakken via verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

Categorie Veiligheid
Toenemende cybercriminaliteit aanpakken via verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

Steeds meer ondernemingen worden het slachtoffer van cybercriminaliteit, zo geeft het federale Cyber Emergency Team CERT.be aan. “Vooral micro-ondernemingen en kmo’s, die weinig beschermd zijn hiertegen, zijn het slachtoffer”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zij kennen de risico’s van dergelijke aanvallen ook niet.” Daarom is het nodig om kmo’s hierover te sensibiliseren en van hen een moeilijk vatbare prooi te maken. NSZ raadt ondernemingen aan om verdachte mails sowieso niet te openen en te investeren in de veiligheid van hun IT-infrastructuur. De verhoogde fiscale aftrek van 13,5 procent voor digitale investeringen maakt dat soort investeringen op de koop toe fiscaal interessant, maar is nog te weinig gekend.

Vorig jaar werden er 30 procent meer cyberincidenten gemeld bij CERT.be, het federale Cyber Emergency Team. Gemiddeld gaat het om 1092 incidenten per maand. Vooral kleinere ondernemingen, die doorgaans niet de middelen of de kennis hebben om hun IT-infrastructuur adequaat te beveiligen, zijn kwetsbaar voor lekken, virussen, phishing, ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit. “Cybercriminaliteit is voor hen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show, maar die dreiging wordt stevig onderschat”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Opvallend: ook bij NSZ zelf kwamen er de laatste maanden opvallend meer klachten binnen van bedrijven die het slachtoffer werden van ransomware.

Een gerichte sensibilisatiecampagne om ondernemingen op te roepen waakzaam te zijn voor cybercriminaliteit is volgens de ondernemersorganisatie dan ook nodig. Indien meer bedrijven zich wapenen tegen cybercriminaliteit, maakt het hen economisch ook sterker, want een groot deel van die aanvallen gebeurt uit economische motieven. Centraal in die campagne moet de verhoogde fiscale aftrek van 13,5 procent voor digitale investeringen zijn. Die geldt sinds het aanslagjaar 2016 of voor investeringen gedaan in 2015, maar is nog te weinig gekend.

deel dit