Terreurdreiging: NSZ pleit ook voor uitstel van betaling RSZ en btw voor getroffen handelaars

Categorie Handel
Terreurdreiging: NSZ pleit ook voor uitstel van betaling RSZ en btw voor getroffen handelaars

Hoewel het openbaar leven in Brussel weer op gang is gekomen, lopen handelaars en horecazaken uit Brussel en de Vlaamse rand nog heel wat inkomsten mis door de terreurdreiging in de hoofdstad. “We zijn tevreden dat Minister Borsus uitstel verleent van betalingen van sociale bijdragen voor het vierde kwartaal, maar we vragen ook dat er een analoge tegemoetkoming komt van de RSZ en btw”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Ook die betalingen moeten uitgesteld worden voor het lopende kwartaal. Bovendien moeten de fiscale administraties zich in deze periode zeer toegeeflijk opstellen qua afbetalingsplannen, vindt de ondernemersorganisatie. Door de terreurdreiging verminderen de inkomsten van de ondernemers uit Brussel en de Vlaamse rand fel, maar de vaste kosten blijven even hard doorwegen. Door daar iets aan te doen, krijgen de getroffen ondernemers wat meer financiële ademruimte. Tenslotte vraagt NSZ de regering om een duidelijke positieve boodschap te brengen. Als voorlopig het gevaar is geweken, moet dat ook meegedeeld worden. Anders zullen consumenten niet durven te gaan shoppen de komende dagen en zal dat verder een negatieve impact hebben op de cijfers.

Sinds vandaag is er, mede door het openen van de metro, de commerciële centra en de scholen, weer meer activiteit in Brussel, maar de dagen daarvoor verliepen ronduit negatief voor de Brusselse handelszaken en horeca en zelfs in een aantal steden en gemeenten in de Vlaamse rand. Uit een enquête van NSZ bleek eerder deze week dat winkels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun omzet gemiddeld met 35 à 40 procent zagen dalen. Vooral handel en horeca kregen rake klappen, maar ook voor andere sectoren verliepen de afgelopen dagen allesbehalve evident.

Om de getroffen ondernemers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse rand de nodige financiële zuurstof te geven, voorziet minister van Middenstand Borsus een uitstel van betaling van sociale bijdragen voor het vierde kwartaal. Een goede zaak, want de vaste kosten blijven ondanks het minder aantal klanten wel doorlopen. Daarnaast pleit de ondernemersorganisatie ook voor een uitstel van betaling van btw, RSZ-bijdragen en soepele afbetalingsplannen voor ondernemers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse rand. Tot slot vraagt NSZ dat de regering ook een duidelijke positieve boodschap zou brengen indien het gevaar geweken is. Dat is nodig om consumenten aan te moedigen om opnieuw te shoppen en op restaurant of café te gaan.

deel dit