Steeds meer bedrijven zetten camera’s in om hun werknemers in het oog te houden

Categorie Veiligheid
Steeds meer bedrijven zetten camera’s in om hun werknemers in het oog te houden

Ook in 2015 nam het aantal bedrijven dat een aanvraag indiende om één of meerdere camera’s op de werkvloer te plaatsen verder toe. In totaal dienden vorig jaar 1275 ondernemingen zo’n aanvraag in, het hoogste aantal ooit en 7 procent meer dan in 2014, zo geeft een analyse van NSZ op basis van cijfers van de Privacycommissie aan. “Ondernemingen doen dat om interne diefstallen tegen te gaan, maar ook steeds meer om na te gaan of hun werknemers geen werktijd stelen. Nu haast iedereen een smartphone heeft, is het gemakkelijk geworden om op het werk veel met privézaken bezig te zijn”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eerder deze week geeft werkgevers die dat controleren alvast gelijk: zij mogen controleren of hun werknemers hun werktijd niet overmatig besteden aan privézaken.

Uit voorlopige cijfers van de Privacycommissie blijkt dat zij in 2015 1275 aangiftes van ondernemingen heeft gekregen om camera’s te mogen plaatsen op de arbeidsplaats. Dat zijn er 7 procent meer dan in 2014. Wat opvalt, is dat er nog nooit zoveel aangiften werden ingediend als vorig jaar.

Enerzijds doen ondernemingen dat om diefstal door eigen medewerkers tegen te gaan. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dat absoluut geen beperkt fenomeen. Meer nog, diefstal door eigen personeel is goed voor 40 procent van alle diefstallen in een onderneming. Bovendien ligt de schade ervan gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger dan bij een gewone winkeldiefstal door een klant, alleen al omdat personeelsleden gedurende een langere periode kunnen stelen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Daarnaast installeren steeds meer ondernemingen, ook kleine bedrijven trouwens, camera’s om na te gaan of hun werknemers wel degelijk aan het werk zijn tijdens de werkuren. Met de smartphone is het immers heel eenvoudig om vanop de werkplek met allerlei privézaken bezig te zijn of je Facebookaccount te checken. Ook dat is een vorm van diefstal, want als werknemer moet je tijdens de werkuren met je werk bezig zijn.” Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eerder deze week komt op hetzelfde neer. Een Roemeens bedrijf dat het chatverkeer van een werknemer die tijdens de werktijd privé aan het chatten was opdiepte en hiervoor aangeklaagd werd voor schending van de privacy kreeg immers gelijk van het EHRM. Volgens het Hof is het niet ‘onredelijk dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun professionele taken volbrengen onder werktijd’. Deze uitspraak van het EHRM suggereert dat een werkgever mag controleren of zijn werknemers hun werktijd niet overmatig besteden aan privézaken.

deel dit