Sperperiode afschaffen betekent doodsteek kleinhandel

Categorie Handel
Sperperiode afschaffen betekent doodsteek kleinhandel

Indien federaal minister voor Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de sperperiode afschaft, geeft hij meteen de doodsteek aan de kleinhandel, reageert ondernemersorganisatie NSZ. De vorige federale regering ging nog pal achter de sperperiode staan, de huidige centrumrechtse ploeg blijkbaar niet. “Zij rijdt blijkbaar enkel voor de grote ketens en dat zal leiden tot een enorm verschraald aanbod, wat meteen ook nadelig is voor de consument”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Uit recent onderzoek van NSZ blijkt overigens dat ruim driekwart van de modedetailhandelaars vindt dat de sperperiode moet blijven bestaan. Bovendien is die sperperiode niet strijdig met Europese regelgeving, zo geeft ook het Europees Hof van Justitie aan.

NSZ is bijzonder ontstemd over het voornemen van Kris Peeters om de sperperiode af te schaffen. Deze zou, volgens de minister van Consumentenzaken, in strijd zijn met de Europese regels, maar niets is minder waar. NSZ blijft erbij dat de sperperiode dient om oneerlijke concurrentie tussen de marktspelers te vermijden, niet om de consument te beschermen. Dan is er zelfs volgens het Europees Hof van Justitie geen probleem en kan de sperperiode blijven bestaan. Ook de vorige federale regering, onder leiding van Elio Di Rupo (PS), bleef trouwens onverkort achter de sperperiode staan.

De sperperiode moet de kleinhandel wapenen tegen de commerciële praktijken van grote ketens, die de hele tijd met promoties en lokartikelen kunnen uitpakken. Bovendien is de sperperiode ook in het belang van de consument, want zonder eerlijke concurrentie is enkel een verschraald aanbod van kleding, schoenen en lederwaren mogelijk.

Ook de kleinhandel zelf schaart zich haast unaniem achter de sperperiode. Uit onderzoek van NSZ, in september afgenomen bij 562 modedetailhandelaars, blijkt immers dat 77 procent vindt dat de sperperiode moet blijven bestaan. Tot slot: zonder sperperiode hebben ook solden, die nog steeds in trek zijn bij de Belg, geen zin meer omdat er dan het hele jaar door kortingen gegeven kunnen worden. Alvorens ballonnetjes op te laten, zou minister Peeters volgens NSZ eerst beter uitgebreid naar de sector luisteren om vervolgens een goed plan voor de kleinhandel neer te leggen.

deel dit