Sperperiode afschaffen = 872 modewinkels en 3052 jobs minder in ons land

Sperperiode afschaffen = 872 modewinkels en 3052 jobs minder in ons land

Momenteel buigen de federale ministers Kris Peeters (CD&V) en Willy Borsus (MR) over het behoud van de sperperiode en de solden. Daarbij gaan er stemmen op om de sperperiode af te voeren, dat is de maand voorafgaand aan de solden waarin er geen kortingen mogen worden aangekondigd of gesuggereerd. Uit onderzoek van NSZ, waaraan 629 kleding- en schoenenwinkels hebben deelgenomen, blijkt echter dat 8 procent van de modedetailhandelaars vreest te moeten sluiten als de sperperiode verdwijnt. In totaal gaat het dan om nagenoeg 900 modedetailzaken en dik 3000 jobs die verdwijnen. Daar bovenop zegt nog een kwart van de winkels zonder sperperiode in ernstige problemen te komen. “Zonder sperperiode kunnen de kleinere boetieks niet op tegen de grote modeketens die altijd wel iets in promotie kunnen zetten”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Maar ook de consument riskeert de dupe te worden, want zonder sperperiode blijft er op termijn enkel een beperkt, haast identiek aanbod over.”

De sperperiode en de solden worden de laatste tijd in twijfel getrokken. Niet door de modedetailhandel zelf, want die blijft grotendeels achter de sperperiode (91 procent is voor) en achter de solden (86 procent is voor) staan, zo blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 629 kleding- en schoenenwinkels hebben deelgenomen. Federaal minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en zijn collega van Middenstand Willy Borsus (MR) onderzoeken op dit moment wat er moet gebeuren met de sperperiode en de solden.

De sperperiode zomaar schrappen, wat een reële piste is, is volgens NSZ helemaal geen goed idee. Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie de afgelopen weken voerde blijkt immers dat 8 procent van de modedetailzaken vreest de deuren te moeten sluiten mocht de sperperiode afgevoerd worden. Wetende dat er volgens de FOD Economie in ons land 8711 zelfstandige kledingwinkels en 2190 schoenenwinkels zijn, goed voor een totaal van 10.901 winkels, vrezen met andere woorden 872 modedetailhandelaars voor een sluiting eens de sperperiode tot het verleden zou behoren. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel stelt gemiddeld 3,5 werknemers te werk. In totaal zijn dan 3052 banen bedreigd, met andere woorden.

Op de koop zegt nog eens 24 procent van de kleding- en schoenenwinkels in ernstige problemen terecht te komen mocht de sperperiode afgevoerd worden. In totaal gaat het dan om nog eens 2616 winkels, bovenop die 872 die vrezen te moeten sluiten. “Het afvoeren van de sperperiode is dus echt geen goed idee”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De economische implicaties ervan zijn niet min en lijken dezelfde personeelsimpact te hebben als bij herstructureringen van multinationals.”

NSZ hoopt samen met de modedetailhandelaars dat de sperperiode overeind blijft. De sperperiode wapent de kleinhandel tegen de commerciële praktijken van grote modeketens. Die kunnen altijd wel bepaalde kledij of schoenen in promotie zetten en gebruik die promo’s ook als lokmiddel voor klanten, maar voor de modedetailhandel is het niet mogelijk om de hele tijd kortingen toe te kennen. Daarvoor zijn hun winstmarges te klein. Bovendien is de sperperiode ook in het belang van de consument, want zonder eerlijke concurrentie is enkel een verschraald aanbod van kleding, schoenen en lederwaren mogelijk.

deel dit