Spectaculaire opmars van aantal zelfstandigen dat aan de slag blijft na pensioen

Categorie Sociaal
Spectaculaire opmars van aantal zelfstandigen dat aan de slag blijft na pensioen

De afgelopen vijf jaar is het aantal zelfstandigen dat actief blijft na de pensioenleeftijd te hebben bereikt met 1/3de toegenomen. Aan het einde van het derde kwartaal van 2015 waren er in ons land 92.028 zelfstandigen actief na hun pensioen, goed voor 9 procent van alle zelfstandigen in ons land. “De actieven na pensioenleeftijd vormen de snelst groeiende groep binnen alle zelfstandigen”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. “Dat is mede ingegeven door een aantal versoepelingen van hun statuut en het nog steeds lage zelfstandigenpensioen.”

Binnen de grote familie van zelfstandigen ging er de afgelopen jaren geen enkele groep zo sterk vooruit als de zelfstandigen die actief zijn na pensioenleeftijd. Eind 2010 waren ze nog maar met 70.194 en vertegenwoordigen ze slechts 7 procent van alle zelfstandigen, terwijl er aan het einde van het derde kwartaal van 2015 92.028 zelfstandigen na hun pensioen actief waren, goed voor 9 procent alle zelfstandigen. Ook via andere cijfers kan hun stuitende opmars aangetoond worden: tussen 2010 en 2015 nam het totaal aantal zelfstandigen met 7,5 procent toe, terwijl die toename tijdens dezelfde periode bij de actieven na pensioenleeftijd maar liefst 31 procent bedroeg.

Die opmars van de actieven na pensioenleeftijd is volgens NSZ voor een groot stuk het gevolg van het federale regeringsbeleid van de afgelopen jaren. Voor 2013 mocht een gepensioneerde zelfstandige die werkte na zijn pensioen maximaal goed 17.000 euro per jaar verdienen. De regering Di Rupo veranderde begin 2013 de regels en zorgde ervoor dat ondernemers na hun 65ste onbeperkt konden bijverdienen op voorwaarde dat zij een beroepsloopbaan van 42 jaar achter de rug hadden.

De regering Michel versoepelde de regels nog verder. Sinds begin 2015 kunnen zelfstandigen  onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er geheel of gedeeltelijk pensioen moet worden ingeleverd. Een verdere toename van het aantal actieve zelfstandigen na pensioenleeftijd ligt dus voor de hand. Uit onderzoek, dat NSZ vorig jaar uitvoerde, bleek dat 48 procent van de zelfstandigen, jonger dan 65, van plan is om aan de slag te blijven na hun 65ste of na een loopbaan van 45 jaar. Van alle zelfstandigen die plannen aan de slag te blijven na hun pensioen doet 45 procent dat uit financiële noodzaak. Verwonderlijk is dat niet, aangezien het gemiddelde zelfstandigenpensioen slechts 840 euro bedraagt.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het is in ieder geval duidelijk dat de toename van het aantal zelfstandigen die na hun pensioen nog actief zijn ronduit spectaculair is. Op zich is dat niet erg, maar we mogen wel niet blind zijn voor de realiteit. Het ondernemerschap in ons land heeft ook nood aan nieuwe instromers. Uiteraard hebben we daarvoor een ondernemingsgezind beleid nodig. Kiemen daarvoor werden gelegd, onder meer met de goedkopere eerste aanwervingen, de verlaging van de sociale bijdragen voor zelfstandigen of de uitbreiding van de faillissementsverzekering, maar op fiscaal en sociaal vlak wachten er nog een pak andere noodzakelijkheden.”

deel dit