Rustig begin voor de zomersolden: weer grootste spelbreker

Tags
Categorie Handel
Rustig begin voor de zomersolden: weer grootste spelbreker

De solden kenden vandaag een matige start. Gemiddeld zagen modedetailhandelaars hun omzet wel met 1 procent toenemen ten opzichte van de eerste soldendag in juli 2015. Dat blijkt uit een peiling die NSZ vandaag afnam bij 227 kleding- en schoenenwinkels. Wetende dat de omzet van de sector vorig jaar tijdens de eerste dag van de zomersolden, die toen tropisch heet was, afnam met 6 procent en dat het voorjaar voor ruim 6 op de 10 modewinkels erg slecht verliep, is die omzetstijging met 1 procent eigenlijk slecht te noemen. “Om het slecht voorjaar goed te maken, zullen de solden de komende dagen en weken veel beter moeten verlopen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Vandaag gingen de zomersolden eerder rustig van start. Nochtans is een vrijdag normaal gezien een erg goede dag om de solden mee te starten, maar het grijze en soms regenachtige weer trad op als spelbreker. Ten opzichte van vorig jaar, toen de solden op een bloedhete woensdag begonnen met een omzetdaling van 6 procent tot gevolg, steeg de omzet van de ondervraagde modehandelaars vandaag met gemiddeld slechts 1 procent. “Dat is eigenlijk een teleurstellend resultaat”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “De handelaars kijken nu vooral uit naar morgen en overmorgen en verwachten dat heel wat koopjesjagers dan hun slag zullen slaan.”

De kleding- en schoenenwinkels hebben nochtans hoopvolle verwachtingen voor deze zomersolden. 46 procent denkt dat de verkoop tijdens deze koopjesperiode zal toenemen tegenover de vorige zomersolden, 37 procent gaat uit van een status quo, terwijl 17 procent vreest voor een dalende verkoop.

Consumenten kunnen tijdens deze soldenperiode in ieder geval een goede slag slaan. 89 procent van alle modewinkels heeft nu, bij de start van deze soldenperiode, immers evenveel of nog meer in de rekken liggen dan bij de start van zomerkoopjes vorig jaar. Bovendien zal daardoor één winkel op vijf (19 procent) dit jaar starten met een hoger kortingspercentage dan de gebruikelijke 30 procent.

Vandaag verkochten de klassieke zomeritems, zoals T-shirts, bloesjes, kleedjes, sandalen en dergelijke, eerder matig, wat niet onlogisch is gezien het weer. Gemiddeld werden er vandaag meteen kortingen toegekend van 30 procent, al liepen die percentages bij bepaalde winkels op tot 40 procent en meer.

deel dit