Problemen witte kassa: controles ‘on hold’ plaatsen + geen extra kosten voor horecazaak, eist NSZ

Categorie Sectoren
Problemen witte kassa: controles ‘on hold’ plaatsen + geen extra kosten voor horecazaak, eist NSZ

Volgens de FOD Financiën zijn er technische problemen met ruim 12.000 witte kassa’s, meer bepaald bij de opslagcapaciteit ervan. Onvoorstelbaar, reageert NSZ. De ondernemersorganisatie eist dat controles uitgesteld worden tot alle problemen van de baan zijn en dat de kosten voor vervanging van de defecte software helemaal niet voor de rekening van de horeca-zaakvoerder zijn. Bovendien moet ook nagegaan worden bij horecazaken die wel al een boete hebben gekregen of die boete niet het gevolg was van dat technisch probleem.

NSZ reageert onthutst op de problemen die bij maar liefst 12.000 witte kassa’s in de horeca opduiken. Financiën maakte vandaag bekend dat dit het geval is en dat de verdeler de defecte software in de opslagcapaciteit zal vervangen. Sowieso eist NSZ dat deze vervanging de horecazaken geen eurocent kost. De aanschaf van een witte kassa was voor heel wat horecazaken al een dure operatie, nu nog extra kosten aanrekenen voor een defecte werking zou helemaal van het goede te veel zijn.

Volgens NSZ moeten de controles op het gebruik van de witte kassa ook opgeschort worden zolang alle problemen met de witte kassa niet van de baan zijn. Tegelijk wil de ondernemersorganisatie ook dat Financiën nagaat dat horecazaken, die al een boete van 1500 euro kregen, die boete niet kregen als gevolg van die defecte software.

Update: ondertussen liet de FOD Financiën wel het volgende weten: de betrokken producent schakelt zijn verdelers in om bij iedere uitbater met een probleem langs te gaan en kosteloos het toestel te vervangen. De FOD Financiën neemt alle administratie die daarmee gepaard gaat voor zijn rekening.

deel dit