Pas op voor malafide beleggingsdiensten

Categorie Financieel
Pas op voor malafide beleggingsdiensten

Er zijn op dit moment verschillende zogenaamde ‘boiler rooms’ op de Belgische markt die ondernemingen benaderen. Het gaat om vennootschappen die in België geen vergunning hebben als beleggingsonderneming of kredietinstelling en dus in geen enkel geval in of vanuit België beleggingsdiensten mogen verstrekken. Niet ingaan op zulke aanbiedingen en geen geld storten op een rekeningnummer dat zij zouden opgeven, waarschuwt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Boiler room-fraude is een vorm van fraude waarbij u ongevraagd en vaak telefonisch wordt gecontacteerd met een aanbod om weinig gekende aandelen of exotische financiële producten te kopen. Hoewel de boiler room zich voordoet als een erkende dienstverlener met een website en professioneel ogende formulieren, gaat het hier dikwijls om oplichters en zijn de aangeboden aandelen of producten fictief of waardeloos.

Wie in de val trapt, wordt doorgaans gelokt met een eerste, in bedrag beperkte, investering die dan zeer vlug winstgevend blijkt te zijn. Vervolgens wordt de consument verzocht om steeds meer geld te investeren. In tegenstelling tot de eerste beperkte investering zijn de nieuwe investeringen verlieslatend en/of als de consument zijn geld terugvordert, blijkt dat niet mogelijk zonder bijkomende stortingen. Daarbij wordt niet geaarzeld om de consument zwaar onder druk te zetten (vandaar de Engelse benaming "boiler room").

U moet oppassen voor de vennootschappen Peston & Sons Securities, Jones Shaw Capital Partners, Neuberger and Co. Wealth Management, Arian Financial (cloned firm), Dashan International en Norikura-Global. Uit de meest recente informatie waarover de FSMA beschikt, blijken vele boiler rooms zich specifiek te richten tot zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen.

Waakzaamheid is geboden. Aarzel niet om bij de minste twijfel de FSMA  rechtstreeks te contacteren (e mail: info@fsma.be). Aarzel evenmin om de FSMA te verwittigen mocht u in aanraking komen met een verdachte vennootschap waarover zij nog geen waarschuwing zou hebben gepubliceerd.

deel dit