Pak meer starters tijdens eerste zes maanden

Categorie Ondernemen
Pak meer starters tijdens eerste zes maanden

Ook tijdens de eerste helft van dit jaar zit het aantal startende ondernemingen duidelijk in de lift in ons land. In totaal was er tijdens de eerste zes maanden van dit jaar sprake van 52.180 bedrijfscreaties, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Dat zijn er 2 procent meer dan tijdens de eerste helft van 2016, maar volgens een prognose van Trends Business Information komen er nog 2500 starters bij voor de eerste jaarhelft, wat een stijging met maar liefst 7 procent zou betekenen. Opvallend wel: 3,6 procent van de ondernemingen die tijdens de eerste zes maanden van 2017 werden opgericht gaf er inmiddels al de brui aan. De belangrijkste oorzaken hiervoor: een compleet gebrek aan voorbereiding en te weinig parate ondernemerskennis.

Uit cijfers van handelsinformatieleverancier Trends Business Information blijkt dat er tijdens de eerste jaarhelft van 2017 52.180 nieuwe bedrijven werden opgestart in ons land. Dat is 2 procent meer vergeleken met dezelfde periode in 2016, toen er 51.150 starters waren. Bovendien verwacht handelsinformatieleverancier Trends Business Information dat er in totaal tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog zo’n 2500 starters zullen bijkomen, wat het totaal aantal bedrijfscreaties op zo’n 54.680 zou brengen, maar liefst 7 procent meer dan tijdens het eerste semester van 2016 met andere woorden. 58 procent van alle tijdens de eerste helft van 2017 opgestarte bedrijven zag het levenslicht in Vlaanderen, 14 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 28 procent in Wallonië. In Vlaanderen steeg het aantal starters tijdens de eerste zes maanden van 2017 met 1,9 procent, in Brussel nam het aantal bedrijfscreaties toe met 1,7 procent en Wallonië tekende met een toename van het aantal starters met 3,4 procent de grootste groei op.

Van de 52.180 opgestarte ondernemingen verdwenen er ondertussen wel al 3,6 procent (goed voor 1871 bedrijven) van het toneel. Zo’n schifting is op zich niet abnormaal, maar vooral te wijten aan slechte voorbereiding en een gebrek aan essentiële ondernemersvaardigheden en -kennis. Wie zonder grondige marktstudie en zonder een doorgedreven business en financieel plan een bedrijf opstart, is een vogel voor de kat en zal het ook niet lang volhouden. En ook al is het attest bedrijfsbeheer vanaf 2019 niet langer verplicht in Vlaanderen, is het om te overleven als ondernemer al even belangrijk om financieel geletterd te zijn zodat de cijfers die men voor ogen krijgt meteen duidelijk zijn. Grootschalig onderzoek van NSZ, Securex, Atradius en de boekhouderfederatie KVABB heeft aangetoond dat er op dit vlak nog verbetering mogelijk is. Overigens valt nog op te merken dat 35,2 procent van alle starters die vijf jaar geleden tijdens het eerste semester van start gingen niet langer actief is. Binnen de eerste vijf jaar overleeft met andere woorden 1/3de van alle starters niet.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar voerde bouw de rangschikking aan wat het aantal bedrijfscreaties met 11 procent van alle starters, gevolgd door de kleinhandel (7 procent), adviesbureaus (5 procent), horeca (5 procent) en persoonlijke dienstverlening (4 procent).

deel dit