Oppassen voor nieuwe vormen van criminaliteit in horecasector

Categorie Veiligheid
Oppassen voor nieuwe vormen van criminaliteit in horecasector

NSZ vraagt alle horeca-uitbaters om waakzaam te zijn voor enkele nieuwe criminele technieken. Zo slaan steeds meer criminelen hun slag aan het ontbijtbuffet, niet om dat buffet leeg te roven, maar wel bijvoorbeeld de handtassen van nietsvermoedende hotelgasten die zich bevoorraden aan dat buffet. Anderzijds moeten horecazaken die over een privégedeelte beschikken, opletten voor dieven die zich zogezegd van ruimte gemist hebben bij de zoektocht naar een toilet. “Beide praktijken deden zich deze zomer opmerkelijk veel voor in hotels, restaurants en cafés”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

In de horecasector is het nu uitkijken voor twee nieuwe fenomenen die vaak worden toegepast. Zo zijn hotels het doelwit van criminelen die toeslaan tijdens het ontbijtbuffet. Zij doen zich voor als één van de hotelgasten, wat zeker in grotere hotels in toeristische steden en regio’s een koud kunstje is, en slaan hun slag wanneer andere gasten naar het ontbijtbuffet trekken. Op die manier stelen ze handtassen, portefeuilles, smartphones en andere bezittingen.

Waar hotels, maar ook restaurants en cafés, voor moeten oppassen, zijn criminelen die zich in het privégedeelte van hun zaak begeven om er de privébezittingen van de zaakvoerder (en eventueel ook zijn personeel) te stelen. Indien ze ondertussen betrapt worden, maken ze de zaakvoerder wijs dat ze op zoek waren naar de toiletten en lukraak een deur hadden opengedaan.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Exacte cijfers over het aantal voorvallen zijn er nog niet, maar beide praktijken zijn duidelijk in opmars. Daarom willen wij de ondernemers uit de horecasector oproepen om hiervoor waakzaam te zijn.”

deel dit