Op weg naar een Vlaamse Apple of Facebook?

Categorie Vlaanderen
Op weg naar een Vlaamse Apple of Facebook?

NSZ is helemaal te vinden voor het idee van Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters om in elke gemeente een zogenoemde STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics)-academie te installeren. Kinderen tussen 8 en 12 kunnen in die academies kennis maken met wetenschap en technologie in alle mogelijke facetten. “Vermits de arbeidsmarkt nu al jaren schreeuwt om technische profielen hebben we er alle baat bij om kinderen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met wetenschap en technologie”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Misschien dat er op die manier Vlaamse bedrijven ontstaan die met de nodige ambitie de Amazons, Alibaba’s, Apples of Facebooks van morgen worden.”

Nog te veel jongeren halen vandaag de dag hun neus op voor wetenschap en technologie omdat ze het te complex of te abstract vinden. Dat is bijzonder jammer en daarom vindt NSZ het een goed idee om in elke gemeente een STEM-academie op te richten, zoals minister Muyters vandaag voorstelt. Kinderen tussen 8 en 12 kunnen er spelenderwijs kennismaken met alle facetten van de technologische en wetenschapswereld.

Op die manier zullen meer jongeren later kiezen voor een studierichting uit de technologische en wetenschapssfeer. Zulke profielen behoren al jaren tot de knelpuntberoepen in Vlaanderen, waardoor we op technologisch vlak hier en daar de boot dreigen te missen of al ronduit gemist hebben. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat onze buurlanden sterke, internationale e-commercespelers hebben en Vlaanderen niet. “Een inhaaloperatie is met andere woorden dringend nodig”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “En dat kan alleen maar door te investeren in onze jeugd.”

deel dit