Ondernemers nemen per jaar 18 dagen vakantie, loontrekkenden 30 dagen

Categorie Sociaal
Ondernemers nemen per jaar 18 dagen vakantie, loontrekkenden 30 dagen

7 op de 10 ondernemers nemen vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 491 zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders hebben deelgenomen. Gemiddeld nemen ze tijdens de zomermaanden 11 dagen vrij, maar vakantie of niet, 95 procent van de ondernemers blijft zijn bedrijf wel opvolgen. Dat doen 6 op de 10 ondernemers nu, gezien de beschikbare technologie, opvallend vaker dan vijf jaar geleden. “Die reflex is begrijpelijk, want hun bedrijf is hun levenswerk”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Al is het even belanIngrijk om tijdelijk volledig los te koppelen, nieuwe lucht op te snuiven en andere ideeën en inzichten op te doen.” In totaal nemen ondernemers 18 vakantiedagen per jaar op. Dat zijn er 40 procent minder dan de loontrekkenden.

71 procent van de zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders neemt tijdens de maanden juli en augustus vakantie op. Gemiddeld gaat het om 11 dagen. Daarmee is ook het gros van hun vakantiedagen meteen op, want op 1 jaar tijd nemen ondernemers gemiddeld 18 vakantiedagen op. In vergelijking met loontrekkenden, die volgens een studie van Eurofound in ons land gemiddeld 30 dagen vakantie hebben, is dat weinig. “Vakantie nemen betekent voor zelfstandigen, in tegenstelling tot loontrekkenden, geen inkomsten”, verklaart NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Opvallend is ook dat 18 procent van de zelfstandigen dit jaar minder dagen vakantie zal opnemen en dat 20 procent kiest voor een minder dure reis. Dat toont aan dat het voor 4 op de 10 zelfstandigen ook vandaag de dag nog geen evidente tijden zijn. De nasleep van de economische crisis en in bepaalde sectoren ook de gevolgen van de terreur spelen hierbij een belangrijke rol.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers hun zaak tijdens hun vakantie amper kunnen loslaten. Maar liefst 95 procent heeft op vakantie contact met hun medewerkers: 45 procent doet dat zelfs dagelijks, 35 procent een paar keer per week en 15 procent vrij zelden. De smartphone en de tablet zijn daarbij de grootste boosdoeners. 61 procent van de ondernemers doet dat nu, dankzij die ondertussen populaire toestellen, ook meer dan vijf jaar geleden, zo geven ze toe. 100 procent tot rust komen zit er voor een ondernemer dus tijdens de vakantie niet in.

In driekwart van de ondernemingen nemen de meeste werknemers vakantie op tijdens de maanden juli en augustus. Zeker voor kleine ondernemingen is het dan puzzelen om hun afwezigheid op te vangen, tenzij er een collectieve sluiting is uiteraard. 9 procent van de bedrijven schakelt een vakantiestudent in, 2 procent een interim om vakantiegangers te vervangen. Opmerkelijk is dat 21 procent van de zaakvoerders in de vakantieperiode zelf meer doet in de zaak. Soms doen ze dan taken die ze anders quasi nooit uitvoeren.  13 procent rekent er op dat de collega’s de taak van de vakantieganger overnemen.

deel dit