Onbeperkt bijverdienen na pensioen

Categorie Algemeen
Onbeperkt bijverdienen na pensioen

Sinds begin 2015 kunnen zelfstandigen onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er geheel of gedeeltelijk pensioen moet worden ingeleverd. Steeds meer zelfstandigen doen dat ook, zo blijkt.

Voor 2013 mocht een pensioengerechtigde zelfstandige maximaal goed 17.000 euro per jaar verdienen. De regering Di Rupo veranderde begin 2013 de regels en zorgde ervoor dat ondernemers na hun 65ste onbeperkt konden bijverdienen op voorwaarde dat zij tevens een beroepsloopbaan van 42 jaar achter de rug hadden. Een deel van de zelfstandigen (een groot deel van de vrije en intellectuele beroepen, maar ook anderen) werd daardoor uitgesloten van deze maatregel. Sinds januari 2015 kunnen de zelfstandigen onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar (één van beide dus) zonder dat er geheel of gedeeltelijk pensioen moet worden ingeleverd.

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 81 procent van de zelfstandigen deze versoepeling goed tot heel goed vindt. 48 procent van de zelfstandigen is trouwens ook van plan om aan de slag te blijven na hun 65ste of na een loopbaan van 45 jaar. In 2014 waren er al 89.866 zelfstandigen actief na hun pensioen en dat op een totaal van 1.015.902  zelfstandigen. De pensioengerechtigde zelfstandigen die blijven werken zijn nu met andere woorden goed voor 8,8 procent van het totaal aantal zelfstandigen.

deel dit