NSZ wil met Boost2Success Vlaamse ondernemingen een spiegel voor houden

Categorie Ondernemen
NSZ wil met Boost2Success Vlaamse ondernemingen een spiegel voor houden

In opdracht van de Vlaamse regering en het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal Boost2Success (B2S) vanaf juni Vlaamse ondernemingen ondersteunen ongeacht de fase waarin ze zich bevinden. Boost2Success is een project van ondernemersorganisatie NSZ, HR-dienstengroep Securex, kredietverzekeraar Atradius, de boekhoudersvereniging KVABB en het bedrijfsadviesbureau Multiple Choice, met de ondersteuning van de bank BNP Paribas Fortis en het crowdfundingplatform Angel.me. “In de eerste plaats wil B2S het ondernemerschap stimuleren in Vlaanderen en ervoor zorgen dat ondernemingen die willen groeien van nabij begeleid en gecoacht worden”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit. “Maar we zijn er ook voor ondernemers in moeilijkheden, ondernemers die hun zaak willen overlaten en herstarters.” Alvorens die bedrijven te helpen, houdt B2S hen een spiegel voor middels een aantal scans. “We willen ondernemers zelf doen stilstaan bij hun behoeftes of hun pijnpunten.”

Vorig jaar schreef de Vlaamse regering een oproep uit om op projectbasis Vlaamse ondernemingen gedurende de hele levenscyclus te ondersteunen. NSZ diende samen met Securex, Atradius, KVABB, Multiple Choice, BNP Paribas Fortis en Angel.Me een uitgewerkt projectvoorstel in en heeft nu groen licht gekregen van de Vlaamse regering om hiermee van start te gaan. Het doel van Boost2Success (B2S), dat in juni gelanceerd wordt, bestaat er in om alle mogelijke drempels waarmee een ondernemer geconfronteerd kan worden weg te nemen. Vernieuwend aan dit project is dat B2S ondernemingen aanspoort om via scans zelf te zoeken naar hun behoeften, problemen en aandachtspunten. Er is met andere woorden geopteerd voor een proactieve aanpak die de ondernemer de kans geeft om van een onbeschreven blad te vertrekken.

De keuze om de focus te plaatsen op zelfanalyse is logisch. De projectpartners, die voor de vorige Vlaamse regering al het faillissementspreventieproject Screening4You uitvoerden, leerden immers uit dat project dat ondernemers hun pijnpunten, hun noden en hun behoeften vaak zelf niet kennen. “Op zich begrijpen we heel goed waarom ondernemers hun behoeften of aandachtspunten niet kennen. Zij focussen zich immers op hun ‘core business’. Hun dagelijkse activiteit neemt dikwijls zoveel tijd en energie in dat er voor reflectie of analyse geen plaats is. Met alle mogelijke gevolgen van dien”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Ook de financiële geletterdheid van de Vlaamse ondernemers willen we opdrijven. Nog te veel ondernemers beschikken over onvoldoende vaardigheden om de financiële toestand van hun onderneming zelf in te schatten aan de hand van de cijfergegevens, zo leerde ons vorig project ons.”

Boost2Succes mikt niet enkel op startende ondernemers, maar is er voor alle ondernemingen in Vlaanderen, ongeacht in welk stadium ze zich bevinden. Zowel ondernemingen die continuïteit nastreven als bedrijven die willen groeien kunnen op deskundig advies rekenen, net als ondernemers die hun bedrijf willen overlaten of heroriënteren of dan weer aan een herstart denken. Elke partner heeft expertise in huis om in te grijpen waar en wanneer nodig. Het doel van B2S is duidelijk: er moeten niet alleen meer starters komen, maar vooral meer gezonde starters die ambitieus en met kennis van zaken elke horde in het ondernemerschap nemen, durven te groeien en niet bang zijn om zich op de internationale markten te begeven. Dat zal leiden tot een significante verbetering van het ondernemerschap in Vlaanderen.

deel dit