NSZ vindt lokale Big Brother voor beginnende ondernemers ongehoord

Categorie Veiligheid
NSZ vindt lokale Big Brother voor beginnende ondernemers ongehoord

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil dat lokale besturen via het strafregister en de politiedatabank een grondige doorlichting kunnen doen van mensen die in de gemeente een zaak opstarten. Dat voorstel vindt NSZ veel te vergaand. “Indien lokale besturen twijfelen over de correcte werking van een onderneming op hun grondgebied bestaan er voldoende middelen om die werking te controleren”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Verdienen mensen tegenwoordig trouwens geen tweede kans meer? Stel dat iemand in zijn jonge jaren een jeugdzonde heeft begaan en daarvoor veroordeeld is, dan wordt die persoon, als het VVSG-voorstel realiteit zou worden, een tweede keer veroordeeld. Dat is niet correct.” 

NSZ is helemaal niet opgezet met het voorstel van de VVSG om lokale besturen toe te laten om beginnende ondernemers op hun grondgebied grondig te checken via het strafregister en de politiedatabank. Voor bepaalde sectoren (bijv. de kinderopvang, geldtransporten) gebeurt dat nu al en is dat ook logisch gezien de aard van de activiteiten, maar een veralgemening van dergelijke doorlichtingen vindt NSZ veel te vergaand. Op die manier zou een lokaal bestuur bijvoorbeeld kunnen verbieden dat iemand die in het verleden veel snelheidsovertredingen beging nu geen koerier- of transportbedrijf mag openen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Langs de ene kant horen we ministers terecht zeggen dat we massaal moeten inzetten op tweede kans-ondernemerschap om gefailleerde ondernemers te ondersteunen, maar nu zouden ondernemers nog voor ze een zaak opstarten alle kansen ontnomen worden omdat ze in het verleden iets op hun kerfstok hadden. Verdient niet iedereen een tweede kans? Erger nog, indien het voorstel van de VVSG erdoor komt, wordt iemand een tweede keer veroordeeld. Dat is menselijk gezien totaal niet correct.”

De ondernemersorganisatie wijst er trouwens op dat lokale besturen nu al een heel controlearsenaal hebben indien ze twijfels hebben over de eerlijke werking van een onderneming op hun grondgebied. Wie niet volgens het boekje werkt, kan nu met andere woorden al gecontroleerd en gestraft worden. Dat moet volstaan.

deel dit