NSZ pleit voor overgangsregeling hinderpremie openbare werken

Categorie Vlaanderen
NSZ pleit voor overgangsregeling hinderpremie openbare werken

Vanaf 1 juli moet een nieuwe hinderpremie zelfstandigen die geconfronteerd worden door openbare werken helpen. En toch zullen honderden zelfstandigen die na 1 juli hinder ondervinden van openbare werken geen recht hebben op die premie omdat de werken er voor 1 juli begonnen. Daarom dringt NSZ bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) aan voor een overgangsregeling zodat die getroffen zelfstandigen ook zouden kunnen genieten van de hinderpremie.

Sinds 2007 kunnen zelfstandigen een inkomenscompensatievergoeding krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met hinder als gevolg van openbare werken. Op dit moment kunnen zelfstandigen die in Vlaanderen in dat geval zitten een uitkering krijgen van 79,04 euro bruto per dag, maar enkel op voorwaarde dat ze hun deuren sluiten. Begin 2015 werd die bevoegdheid door de zesde staatshervorming geregionaliseerd. De Vlaamse regering sleutelde grondig aan deze hinderpremie met als gevolg dat vanaf 1 juli 2017 handelaars die in de werfzone liggen quasi automatisch een compensatievergoeding zullen krijgen van 2000 euro bruto en dat zonder dat ze hun zaak moeten sluiten, wat volgens NSZ een positieve evolutie is. Vanaf 1 juli kunnen ondernemers die niet in aanmerking komen voor deze regeling genieten van een uitkering van 80 euro per dag vanaf de 8ste kalenderdag, maar daarvoor moeten ze hun zaak minstens gedurende 21 opeenvolgende dagen sluiten.

De ondernemersorganisatie ontving de laatste weken echter ettelijke klachten van haar leden omdat die premie enkel geldt voor zelfstandigen die hinder ondervinden van werken die na 1 juli begonnen zijn. Een ondernemers in wiens straat bijvoorbeeld werken begonnen zijn op 15 juni, maar nog doorlopen tot oktober, heeft dus geen recht op die vernieuwde hinderpremie, ook al heeft hij dus nog maanden last van die werken. “Erg logisch is dat niet”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Daarom vragen we minister Muyters om een overgangsregeling in te stellen zodat zelfstandigen die nu al geconfronteerd worden met openbare werken vanaf 1 juli ook van de vernieuwde en versterkte hinderpremie kunnen genieten. Dat zou niet meer dan billijk zijn.”

deel dit