NSZ is voorstander van vaderschapsverlof voor zelfstandigen, maar betaald door de algemene middelen

NSZ is voorstander van vaderschapsverlof voor zelfstandigen, maar betaald door de algemene middelen

Net als federaal minister voor Zelfstandigen en Kmo’s Willy Borsus (MR) is NSZ gewonnen voor vaderschapsverlof voor zelfstandigen. “Voor ons moeten alle verschillen tussen het statuut van werknemer en dat van zelfstandige weggewerkt worden en dat uit rechtvaardigheid, maar ook om meer mensen aan te sporen tot het ondernemerschap”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie wil wel niet dat dit vaderschapsverlof gefinancierd wordt door het sociaal statuut van de zelfstandigen, maar wel door de algemene middelen. Vader word je immers als mens, niet als zelfstandige of als werknemer.

Zelfstandigen hebben volgens NSZ absoluut recht op vaderschapsverlof. Net als bij de werknemers moeten zelfstandigen voor de ondernemersorganisatie de kans krijgen om 10 dagen vaderschapsverlof op te nemen en hiervoor een uitkering te krijgen. Ze hoeven die 10 dagen, net als de werknemers, niet op te nemen, maar moeten er wel recht op hebben.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “De verschillen tussen de statuten van werknemers en zelfstandigen moeten op termijn helemaal weg. Dat is niet meer dan billijk, maar bovendien zullen we op die manier ook meer mensen aanmoedigen om voor het ondernemerschap te kiezen, geen overbodige luxe in ons land. Vrouwelijke zelfstandigen hebben sinds begin dit jaar recht op twaalf weken moederschapsverlof, wat samen met de dienstencheques die ze ook krijgen, overeenkomst met de 15 weken moederschapsrust die vrouwelijke werknemers genieten. In het verlengde daarvan is vaderschapsverlof dan ook niet meer dan logisch.”

NSZ eist wel dat het vaderschapsverlof voor zelfstandigen door de algemene middelen wordt betaald en niet door het sociaal statuut van de zelfstandigen, zoals minister Borsus voorstelt. Iemand wordt immers vader als mens en niet als werknemer of zelfstandige. Het statuut waarbinnen iemand werkt heeft volstrekt niets te maken met het vaderschap.

deel dit