NSZ bijzonder tevreden over geplande uitbreiding studentenarbeid

Categorie Werk
NSZ bijzonder tevreden over geplande uitbreiding studentenarbeid

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil de studentenarbeid uitbreiden naar 550 uren per jaar. Nu mogen studenten gedurende 50 dagen aan een voordelig RSZ-tarief werken. “Bijzonder jammer voor werkgevers en jobstudenten, want zij zien nu steeds één van hun voordelige dagen afgetrokken, zelfs wanneer ze maar een handvol uren werken”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Goed dat daar weldra verandering in komt.” De ondernemersorganisatie vraagt de federale regering om de urenregeling voor studentenarbeid nog voor de zomermaanden rond te krijgen.

NSZ is al veel langer vragende partij om studenten gedurende een zeker aantal uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief te laten werken in plaats van 50 dagen, zoals nu het geval is. Maggie De Block stelt nu voor om studenten gedurende 550 uren aan een voordelig tarief te laten werken. Dat systeem in uren zorgt volgens NSZ voor een wereld van verschil qua flexibiliteit en dat zowel voor de werkgevers als de studenten. Beiden kunnen dan via het urensysteem ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. In de horeca en de kleinhandel, de sectoren bij uitstek waarin jobstudenten tewerkgesteld worden, komt het immers vaak voor dat studenten slechts gedurende een paar uren moeten werken.

Uit eerder onderzoek van NSZ bleek dat 8 op de 10 ondernemers absoluut vragende partij zijn om studentenarbeid in uren te laten opnemen.

deel dit