Nog geen kwart van alle starters is een herstarter

Categorie Ondernemen
Nog geen kwart van alle starters is een herstarter

Hoewel iedereen de mond vol heeft van tweede kans-ondernemerschap en falen als ondernemer nu ook aan bod komt tijdens specifieke FuckUp Nights, merkt ondernemersorganisatie NSZ dat het in de praktijk niet zo evident is om na een faillissement of stopzetting opnieuw aan de slag te gaan als ondernemer. Uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het RSVZ blijkt dat tijdens de eerste drie kwartalen van 2016 van alle starters 23,3 procent een herstarter te zijn, met andere woorden iemand die eerder al zelfstandige geweest is. “Dat is weinig en dat aantal is de afgelopen jaren ook amper geëvolueerd”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Alle goedbedoelde initiatieven ten spijt om van een faling een geuzentitel te maken, blijft wie zijn activiteit om eender welke reden heeft stopgezet in ons land scheef bekeken.” 

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2016 waren er in ons land 72.476 starters. Van die groep hadden er al 16.931 ondernemers een eerdere zelfstandige activiteit gehad, zo geven cijfers van het Rijksinstituut van de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) aan. Bij 23,3 procent ging het met andere woorden om herstarters: ondernemers die eerder al een zaak hebben gehad, maar deze hebben stopgezet of failliet zijn gegaan. Wetende dat er nu nog jaarlijks zo’n 10.000 faillissementen en 50.000 stopzettingen zijn en dat er de afgelopen jaren gemiddeld per jaar zo’n 8000 gepensioneerden bijkwamen binnen de regeling van de zelfstandigen, is er een jaarlijks potentieel van goed 50.000 herstarters.

Het zijn vooral ondernemers tussen 35 en 40 jaar die opnieuw kiezen voor het zelfstandigenstatuut. Deze leeftijdsgroep vertegenwoordigt 16,6 procent van alle herstarters, gevolgd door herstarters tussen 40 en 45 jaar (15,4 procent), 30 en 35 jaar (14,8%), 45 en 50 jaar (13,1%) en 25 en 30 jaar (11,3%). Opnieuw kiezen voor het ondernemerschap op oudere leeftijd wordt beduidend minder gedaan. Het zijn vooral de dertigers en de veertigers die azen op een tweede ondernemerskans. Opmerkelijk is verder dat 33 procent van de herstarters kiest voor de handelssector, 27 procent voor de industrie en 24 procent voor de vrije beroepen.

In 2011 bleek 21,5 procent van alle starters een herstarter (16.807 herstarters waren er toen op een totaal van 78.204 starters). Dat aantal is op vijf jaar tijd dus niet enorm toegenomen, ook al komen er nu meer verhalen boven dan vroeger over ondernemers die eerst op hun bek zijn gegaan en vervolgens wel een succesvolle zaak uit de grond gestampt hebben. Initiatieven als de FuckUp Nights, waarbij ondernemers over hun faling komen vertellen, helpen daarbij. “Maar toch blijven ondernemers die failliet gegaan zijn of hun zaak stopgezet hebben nog door te veel mensen wantrouwig bekeken worden”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Van iemand die failliet is gegaan, wordt nog steeds vlot gezegd dat hij dat met het geld in zijn zakken heeft gedaan. Die stempel blijft hardnekkig kleven en dat bemoeilijkt het tweede kans-ondernemerschap in ons land.”

deel dit