Nieuw: fiscale aftrek voor groeibedrijven

Categorie Fiscaal
Nieuw: fiscale aftrek voor groeibedrijven

Wie tot 100.000 euro in een groeibedrijf investeert, kan die investering voor 25 procent aftrekken van zijn belastingen.
Een groeibedrijf is een kmo die tussen vijf en tien jaar oud is en minstens tien werknemers in dienst heeft, de bedrijfsleider inbegrepen, maar er zijn wel extra voorwaarden aanwezig om te kunnen rekenen op dat belastingvoordeel.

Om aanspraak te kunnen maken op het belastingvoordeel zijn er extra voorwaarden. De omzet of het personeelsbestand van het bedrijf moet in de twee jaar voor de investering met 10 procent zijn gestegen.

Een gelijkaardig belastingvoordeel bestaat al voor startende ondernemingen. Het is die taxshelter die nu wordt uitgebreid. Investeerders kunnen per jaar tot 100.000 euro aan investeringen in startende en groeiende bedrijven aftrekken van hun belastingen. Tijdens hun levensloop kunnen bedrijven via die weg voor maximaal 500.000 euro ophalen.

Tip: het belastingvoordeel voor startende ondernemingen en dat voor groeiende ondernemingen moet cumulatief bekeken worden. Zowel investeringen in starters als in groeiers tellen mee om tot de drempel van 100.000 euro te komen waarvoor het belastingvoordeel geldt. Wie meer investeert, kan die extra uitgaven niet aftrekken van zijn belastingen.

deel dit