Niet meer dan logisch dat hinderpremies voor overlast openbare werken fiscaal vrijgesteld worden

Niet meer dan logisch dat hinderpremies voor overlast openbare werken fiscaal vrijgesteld worden

NSZ is tevreden dat hinderpremies die zelfstandigen kunnen krijgen wanneer ze te kampen hebben met overlast door openbare werken fiscaal vrijgesteld zullen worden vanaf 2018. In Vlaanderen zullen zelfstandigen met een zaak binnen de werfzone en die minstens gedurende een maand hinder ondervinden vanaf 1 juli 2017 automatisch en zonder sluitingsverplichting een hinderpremie krijgen van 2000 euro. Wie toch de deuren moet sluiten, krijgt vanaf de 21ste dag nog een compensatie van 80 euro per dag. NSZ heeft steeds benadrukt dat dergelijke hinderpremies belastingvrij moesten zijn. Het is goed dat federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) daar nu werk van maakt. “Wat helpt het immers om met de ene hand iets te geven en er met de andere hand ongeveer de helft van terug te nemen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Sinds 2007 kunnen zelfstandigen een inkomenscompensatievergoeding krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met hinder als gevolg van openbare werken. Op dit moment kunnen zelfstandigen die in Vlaanderen in dat geval zitten een uitkering krijgen van 79,07 euro bruto per dag, maar enkel op voorwaarde dat ze hun deuren sluiten. Begin 2015 werd die bevoegdheid door de zesde staatshervorming geregionaliseerd. De Vlaamse regering sleutelde grondig aan deze hinderpremie met als gevolg dat vanaf 1 juli 2017 handelaars die in de werfzone liggen automatisch een compensatievergoeding zullen krijgen van 2000 euro bruto en dat zonder dat ze hun zaak moeten sluiten, wat volgens NSZ een positieve evolutie is.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Bij die hele hervorming van de hindermaatregelen hebben we er steeds voor gepleit om die premie volledig belastingvrij te maken, maar dat is geen Vlaamse, maar wel federale materie. Premie of niet, voor een zelfstandige blijven zulke openbare werken een heuse calvarietocht met groot klanten- en omzetverlies en regelmatig ook het faillissement tot gevolg. We zijn dan ook tevreden dat minister van Financiën Van Overtveldt ingaat op onze vraag en de hinderpremie vanaf 2018 volledig fiscaal wil vrijstellen.”

deel dit