Minister moet Bpost op andere gedachten brengen

Categorie Algemeen
Minister moet Bpost op andere gedachten brengen

NSZ is niet te spreken over het voornemen van Bpost om niet langer pakketten te laten afhalen in het postkantoor op te halen op zaterdag. Kleine zelfstandige retailers en kleine KMO’s die online actief zijn en beroep doen op Bpost voor de verzending van hun pakketten, krijgen daardoor een extra concurrentienadeel ten aanzien van grote online retailers. Het is ongehoord dat een speler waarvan de Belgische staat voor de helft eigenaar is, een dergelijke beslissing neemt. In plaats van alles in het werk te stellen om de digitale achterstand die onze kmo’s hebben opgelopen, in te halen, zorgen ze ervoor dat het verschil met de buurlanden nog groter wordt, zegt NSZ. Daarom vraagt NSZ dat minister De Croo, onder wiens bevoegdheid Bpost valt, tussenkomt om Bpost op andere gedachten te brengen.

De laatste tijd had Bpost de mond vol over de uitbreiding of de verbetering van hun diensten. Des te eigenaardiger is dan de beslissing van Bpost om niet langer pakketten op zaterdag op te halen in postpunten. Dat betekent dus dat pakketten die zaterdag binnengebracht worden, ten vroegste dinsdag op hun bestemming aankomen. Dat is concurrentieel moordend, zeker daar andere grote e-commerce spelers ’s avonds en ’s nachts werken om de consument zo snel mogelijk te bedienen. Gevolg: kleine retailers en kmo’s die ook online actief zijn, zullen noodgedwongen moeten uitkijken naar andere grotere spelers op de markt, willen ze de service die ze nu al aanbieden en die alleen maar belangrijker zal worden, blijven aanbieden. Het gaat trouwens niet alleen om het verzenden van de pakjes. Zaterdag is ook een populaire dag voor de consument om pakjes terug te zenden. Door de beslissing van Bpost zal de ondernemer pas een dag later dan nu het geval is, gevolg kunnen geven aan de terugzending. Dat komt de service en dus de onderneming niet ten goede.

We hebben er alle begrip voor dat een bedrijf rendabel wil blijven maar in tijden waarin consumenten meer en meer beroep doen op webshops en ook meer beroep doen op de service van kmo’s om goederen snel thuis geleverd te krijgen, kunnen we die beslissing absoluut niet goedpraten. Het kan toch niet dat handelaars die nu al enorm moeten opboksen tegen de grote spelers door de beslissing van de post een extra concurrentienadeel krijgen ten opzichte van de grote spelers? Aangezien de post voor de helft in handen is van de regering verwachten we ook dat de bevoegde minister De Croo tussenkomt om Bpost op andere gedachten te brengen, aldus nog NSZ.

deel dit