Meehelpen met ondernemende vader of moeder is toch geen kinderarbeid

Categorie Werk
Meehelpen met ondernemende vader of moeder is toch geen kinderarbeid

NSZ vindt het optreden van de sociale inspectie ten opzichte van een tienjarige zoon van een garagehouder die even meehielp te gek voor woorden. “Zoiets kan je toch onmogelijk als kinderarbeid catalogeren”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, die zelf al vanaf de leeftijd van 6 jaar meehielp in de winkel van haar ouders. “Dat de sociale inspectie echte vormen van kinderarbeid aanpakt, is niet meer dan logisch, maar helpende handen afstraffen die dat met volle plezier doen, is een brug te ver.”

Afgelopen zondag hielp een tienjarige jongen zijn vader-garagehouder tijdens een plaatselijk evenement in Genk. Zo plaatste hij, bij de opbouw van een stand, enkele flessen in de frigo en knoopte hij een touw vast aan een paal. Dat was voldoende voor een strenge controle door de sociale inspectie waarbij zowel vader als zoon behandeld werden als criminelen omwille van zogenaamde kinderarbeid.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Een kind van een zelfstandige dat even meehelpt, is volgens de sociale inspectie dus een geval van kinderarbeid. Dat is toch totaal absurd. Ik heb zelf vanaf de leeftijd van zes jarenlang meegewerkt in de zaak van mijn ouders en deed dat met volle overgave. Meer nog, ik heb er vaardigheden opgedaan die ik nu nog steeds toepas en die bijzonder handig zijn binnen een bedrijf of organisatie.”

De ondernemersorganisatie vraagt de sociale inspectie om voortaan omzichtiger te werk te gaan bij zulke controles en zich vooral te focussen op zwaarwichtige sociale fraude en sociale dumping. Kinderen die willen meehelpen met hun ondernemende vader of moeder moeten dat absoluut kunnen blijven doen. Ondernemersvaardigheden leer je immers het best zo jong mogelijk al aan. Dat echte gevallen van kinderarbeid worden aangepakt, is voor NSZ dan weer de logica zelf, want dat komt neer op kindermishandeling.

deel dit