Mag ik een afbeelding die ik op internet vind op mijn website publiceren?

Categorie Juridisch
Mag ik een afbeelding die ik op internet vind op mijn website publiceren?

De onlineplatformen bieden de dag van vandaag onbeperkte mogelijkheden om informatie te vinden en/of te verspreiden. Talloze foto’s en afbeeldingen zijn te vinden op het internet. Velen gebruiken dan ook online beeldmateriaal en publiceren die beelden op hun eigen website. Denk maar aan een aannemer die afbeeldingen publiceert van bepaalde werken of diensten die hij aanbiedt. Dat kan snel en is eenvoudig, maar mag dat zomaar?

Net zoals in de fysieke wereld worden alle afbeeldingen, teksten en andere werken die online staan beschermd door het auteursrecht. Aan de auteursrechtelijke bescherming zijn geen formaliteiten gekoppeld. Het moet enkel gaan om een werk dat origineel is (persoonlijkheid van de auteur), in een concrete vorm is uitgewerkt en het resultaat is van een creatieve activiteit.

U moet de toestemming vragen van de rechthebbende om een foto te kopiëren of op uw eigen website te plaatsen. Deze zal u opleggen in hoeverre en onder welke voorwaarden (bijv. betaling van een vergoeding) u de afbeelding mag gebruiken. Auteurs doen vaak beroep op andere bedrijven om hun auteursrechten te beheren en hiervoor licenties te verlenen.

U moet dus waakzaam zijn voor bepaalde websites waar u gratis foto’s kan terugvinden en kopiëren. Indien u geen toestemming heeft om dit werk te kopiëren of op uw website te plaatsen, kan u in gebreke worden gesteld door de auteur of diens rechthebbende en kan er u een licentieovereenkomst worden aangesmeerd waardoor u voor het gebruik van bepaalde foto’s een vergoeding moet betalen.

deel dit