Maandag schrikkeldag en toch werken we dit jaar geen dag extra

Categorie Werk
Maandag schrikkeldag en toch werken we dit jaar geen dag extra

Nu maandag is het 29 februari. 2016 telt met andere woorden een extra dag en aangezien die op maandag valt, denkt iedereen dat hij dit jaar een extra dag zal moeten werken. Dat is dan fout gedacht, want 2016 telt evenveel werkdagen als 2015. Wie alle weekdagen optelt en de 10 wettelijke feestdagen in mindering brengt, komt zowel vorig als dit jaar uit op 251 werkdagen. “Voor alle ondernemingen zal de schrikkeldag met andere woorden niets veranderen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Door de schrikkeldag nu maandag denken heel wat werknemers dat ze dit jaar een extra dag zullen moeten werken. Bedienden denken zelfs dat ze nu maandag een dag voor niets werken, aangezien zij voor een schrikkeldag geen extra loon krijgen, maar alleen voordelen die worden berekend per gewerkte dag (zoals maaltijdscheques, een verplaatsingsvergoeding en zo meer). Arbeiders daarentegen denken dit jaar een dag extra loon te krijgen, aangezien ze geen maandloon krijgen, maar een uurloon.

Niets is echter minder waar. 2016 mag dan wel een schrikkeljaar zijn, het bevat, de 10 wettelijke feestdagen niet meegerekend, exact evenveel weekdagen (en dus potentiële werkdagen) als in 2015, 251 meer bepaald. Geen extra loon op jaarbasis dus voor werknemers, maar ook economische winst zit er door de schrikkeldag voor ondernemingen niet in dit jaar, terwijl dat tijdens het vorige schrikkeljaar in 2012 wel het geval was.

deel dit