Maak het onderwijs veel ondernemingsgezinder

Categorie Algemeen
Maak het onderwijs veel ondernemingsgezinder

Ons onderwijs is helemaal niet aangepast aan het bedrijfsleven. Kennis over bedrijfsbeheer komt veel te weinig aan bod. En dat is erg jammer. Het onderwijs zorgt op die manier voor een vals gevoel aan veiligheid.

Mensen die pas afstuderen, denken doorgaans dat ze klaar zijn om met een eigen zaak te beginnen, maar dat is niet helemaal zo. Dat is niet hun fout, maar heeft te maken met het gebrek aan aandacht dat het onderwijs hieraan besteedt.

De remedie is simpel: het onderwijs moet ondernemingsgezinder worden. Een vak ondernemerschap moet verplichte kost worden, zowel in het middelbaar als in het hoger onderwijs. Eventueel kunnen we een soort “algemene studie ondernemerschap” inlassen. Studenten zouden deze studie moeten kunnen volgen ongeacht de richting, faculteit of hogeschool. Hoe ondernemen is immers transversaal eerder dan richtinggebonden.

Praktijkgerichte kennis eventueel gepaard gaande met stage moet veel beter kunnen inspelen op de realiteit. Dat geldt ook voor zij die nog kennis bedrijfsbeheer moeten opdoen om als zelfstandige te kunnen starten (cfr. vestigingsreglementering).

deel dit