Maak elektronisch betalen goedkoper

Categorie Algemeen
Maak elektronisch betalen goedkoper

NSZ is voorstander van elektronisch betaalverkeer en wil haar leden hiervoor sensibiliseren, maar dat kan enkel wanneer het elektronisch betalen een pak goedkoper wordt. Ook moet de aanschaf van een bankterminal en de kosten voor abonnement en transacties verhoogd fiscaal aftrekbaar worden.

Contante betalingen blijven nog steeds de norm. Reden: het elektronisch betaalsysteem is voor veel handelaars met kleine winstmarges te duur. Daarom pleit NSZ voor een verlaging van de ‘interchange fee’, zodat de maximumkosten voor handelaars lager uitvallen. Ook is er op vlak van de ‘interchange fee’ nood aan meer transparantie. Veel handelaars begrijpen immers niet waarom de bank van de kaarthouder tweemaal langs de kassa passeert: eerst door een jaarlijkse vergoeding aan te rekenen aan de kaarthouder en vervolgens telkens de kaarthouder een elektronische transactie doet. Door de interchange fee te beperken tot 0,3 procent (bij internationale betalingen met een kredietkaart) en 0,2 procent (bij internationale betalingen met een debetkaart) en door lidstaten de kans te geven om die transactiekost verder te verlagen voor nationale betalingen, gaf het Europees Parlement het elektronisch betaalverkeer onlangs wel een nodige boost. Zaak is nu om daar snel werk van te maken.

Daarnaast pleit NSZ ervoor om de aanschaf van een bankterminal en de kosten voor abonnement en transacties ook verhoogd fiscaal aftrekbaar te maken. Investeren in allerhande beveiliging is vaak de beste manier om criminelen buiten te houden. De verhoogde fiscale aftrek van veiligheidsinvesteringen, die voor materialen en diensten  geldt, is daartoe een uitgelezen middel. De aankoop en de abonnementskosten van betaalterminals moeten eveneens verhoogd fiscaal aftrekbaar zijn.

deel dit