Laat de openingsuren zoals ze nu zijn

Categorie Algemeen
Laat de openingsuren zoals ze nu zijn

Er gaan steeds meer stemmen op om de bestaande openingsuren te verruimen zodat winkels van 5 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds open kunnen zijn. Nochtans is de overgrote meerderheid van de handelaars er tegen gekant om de winkel open te houden tot 22 uur. Logisch, want verruimde openingsuren zullen niet leiden tot extra omzet voor de detailhandel, maar wel tot meer kosten.

De wet op de openingsuren bepaalt dat winkels van 5 uur tot 20 uur mogen openblijven, vrijdag of de dag voor een feestdag zelfs tot 21 uur, en dat er een wekelijkse rustdag gerespecteerd moet worden. Als het van sommige politici afhangt, zullen winkels binnenkort tot 22 uur kunnen open zijn.

Voor deze maatregel bestaat absoluut geen draagvlak bij de detailhandel. Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 76 procent van de handelaars het geen goed idee vindt om de openingsuren te verruimen tot 22 uur. 85 procent van de handelaars vindt trouwens dat openingsuren tot 22 uur niet te verzoenen zijn met een privé- of gezinsleven. 81 procent van de ondervraagde handelaars merkt ook geen vraag bij de klant om later open te zijn ’s avonds.

Een consument kan zijn euro maar één keer uitgeven. Nu gebeurt dat voor 20 of 21 uur, maar door de winkel een uur of twee langer open te houden zal de handelaar geen extra inkomsten boeken. Het geeft de consument gewoon meer tijd om zijn aankopen te doen, maar ondertussen moet de handelaar zijn personeel wel meer uitbetalen en zullen ook andere kosten (bijvoorbeeld qua energie) oplopen.

deel dit