Kwart meer zelfstandigen die een eerste werknemer aanwerven

Categorie Werk
Kwart meer zelfstandigen die een eerste werknemer aanwerven

Het aantal zelfstandigen dat hun eerste werknemer heeft aangeworven, is in het eerste halfjaar van 2016, in vergelijking met het eerste halfjaar van 2015, met 24 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die federaal minister van Middenstand Willy Borsus (MR) bekend maakte.

“Het gaat om 1.912 extra werkgevers in vergelijking met het eerste halfjaar van 2015”, aldus minister Borsus. Er waren immers 7.893 nieuwe werkgevers in het eerste halfjaar van 2015, tegen 9.805 in het eerste halfjaar van 2016.

Die verhoging kan natuurlijk worden toegeschreven aan een opmerkelijk maatregel die werd besloten tijdens de taxshift: geen voornaamste sociale werkgeversbijdragen voor het leven op de eerste aanwerving. Sinds 1 januari 2016 en tot eind 2020 genieten alle werkgevers die een eerste werknemer aanwerven immers van een vrijstelling voor de voornaamste sociale werkgeversbijdragen voor het leven op deze eerste werknemer. Deze maatregel heeft tot doel om een maximaal aantal zelfstandigen te helpen de eerste stap naar aanwerving te zetten. Goed om te weten: deze maatregel is verbonden aan de eerste arbeidsplaats, niet aan de persoon die de job uitvoert. De vrijstelling blijft dus verworven, ook als deze werknemer zijn job opzegt. 

Naast de zelfstandigen die hun eerste werknemer hebben aangeworven, is er in het eerste kwartaal van 2016, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015, ook een toename met 38 procent van de nieuwe werkgevers die minder dan 10 werknemers tewerkstellen.

deel dit