Kmo’s tonen veel begrip voor hun werknemers

Categorie Werk
Kmo’s tonen veel begrip voor hun werknemers

Kmo’s en hun zaakvoerders zijn zeer begripvol wanneer hun werknemers vragen om af te wijken van de arbeidsduur bij familiale redenen, zo geeft onderzoek van SD Worx aan. Meer dan 90 procent van de kmo’s laat toe dat hun werknemers dan later beginnen, vroeger stoppen of het werk onderbreken.

91 procent van de Belgische kmo’s geeft hun werknemers de toestemming om het werk later te beginnen of vroeger te verlaten om familiale redenen (tandartsbezoek, ziek kind, …). Sociale redenen of hobby’s zijn voor de kmo’s dan weer minder gegronde redenen om af te wijken van de arbeidsuren. Opmerkelijk: Waalse kmo’s zijn hierin een pak minder flexibel dan hun Vlaamse en Brusselse collega’s.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meerderheid van de kmo’s (58,8 procent meer bepaald) telewerken niet toelaat. Volgens bijna 9 op 10 is dat praktisch niet mogelijk. Toch mogen in 19,7 procent van de kmo’s alle werknemers telewerken. Iets meer dan één op de vijf (21,5 procent) laat telewerken toe, maar dan alleen voor bepaalde functies in het bedrijf.

deel dit