Kmo-Energiewijzer wil energiefactuur ondernemers doen dalen door in te zetten op energie-efficiëntie

Kmo-Energiewijzer wil energiefactuur ondernemers doen dalen door in te zetten op energie-efficiëntie

Vandaag lanceren ondernemersorganisatie NSZ en het energieconsultancy bureau Zero Emission Solutions (ZES) de ‘Kmo-Energiewijzer’, een webtool die zelfstandigen en kmo’s toelaat om hun energieverbruik te vergelijken met sectorgenoten en om vervolgens op dat vlak besparingen te realiseren. NSZ en ZES krijgen hiervoor de steun van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en het Vlaams Energieagentschap (VEA). “We willen daarmee twee vliegen in één klap slaan”, zeggen Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, en Alex Polfliet, zaakvoerder van ZES. “Ondernemers wijzen op hun verbruik en hun energiefactuur doen dalen.”

Alle Vlaamse zelfstandigen en kmo’s kunnen vanaf vandaag terecht op www.kmo-energiewijzer.be. Via deze website zullen ze eerst en vooral inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik, vergeleken met hun concullega’s binnen dezelfde sector. In het verleden organiseerden NSZ en ZES al verschillende groepsaankopen energie voor ondernemers en daardoor beschikken beide organisaties over ettelijke duizenden benchmarkgegevens die een goed inzicht geven in het doorsnee energieverbruik van een bepaalde sector. Na het verbruik te hebben vergeleken, kunnen ondernemers zien hoe ze hun energieverbruik kunnen verbeteren, onder andere op het vlak van verlichting, verwarming, isolatie en zonnepanelen. Veel aandacht gaat hierbij uit naar de energievreters en de alternatieve en energie-efficiënte technologieën hiervoor.

Maar daar stopt het verhaal niet. Zelfstandigen en kmo’s zullen ook meteen kunnen zien welke financiële besparing ze kunnen realiseren wanneer ze kiezen voor bepaalde energie-efficiënte ingrepen. Hiervoor werkt de webtool met eenvoudige rekenmodules die rekening houden met de investeringskost, de terugkerende kosten en de beschikbare premies en subsidies, waarvan ondernemingen nu veel te weinig gebruik maken. “Wat brengt het mij op is voor ondernemers doorgaans de belangrijkste vraag in dit hele verhaal”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Daarom wil de Kmo-Energiewijzer hem hier ook een afdoend antwoord op geven en krijgt hij een uitgebreid rapport met alle mogelijke besparingen. Het is immers pas wanneer ondernemers zullen zien dat die ingrepen lonend zijn voor hun energieverbruik en dus ook hun portefeuille dat ze effectief tot implementatie zullen overgaan.” Een concreet voorbeeld hiervan: de groep Gabriëls verving de traditionele verlichting aan hun tankstations en in hun tankshops door LED-verlichting en realiseerde op die manier een besparing van 25 procent op de elektriciteitsfactuur.

“De sterkte van de Kmo-Energiewijzer bestaat erin dat zelfstandigen en kmo’s op basis van een beperkte hoeveelheid informatie die ze zelf moeten ingeven via een handvol kliks zelf ontdekken welke quick wins er zijn op het vlak van energieverbruik”, zegt Alex Polfiet, zaakvoerder van ZES. “Ze kunnen die ingrepen dan meteen uitvoeren of laten uitvoeren zonder dat er een tijdsintensief traject moet worden doorlopen.” De webtool www.kmo-energiewijzer.be is vanaf vandaag volledig gratis toegankelijk voor alle zelfstandigen en kmo’s in Vlaanderen. In minder dan 10 minuten tijd krijgt elke ondernemer voor hem praktisch bruikbare informatie.

Minister van Energie Bart Tommelein: “33 procent van de kmo’s en winkeliers is zich niet bewust van hun energiekosten. Nochtans is het meestal hun tweede grootste kostenpost. Het doel van de Kmo-Energiewijzer is om kmo's meer te doen nadenken over hun energiegebruik. Gemiddeld kunnen ze immers 17 procent besparen op hun energiefactuur. Energiebesparing is niet enkel een verhaal voor grote bedrijven of gezinnen, maar zeker ook voor kmo’s. Iedereen wint bij een lager energieverbruik.”

deel dit