Inschakelen van grootouders zorgt voor oneerlijke concurrentie met de zelfstandige onthaalouders

Categorie Algemeen
Inschakelen van grootouders zorgt voor oneerlijke concurrentie met de zelfstandige onthaalouders

De stad Roeselare wil grootouders inschakelen om het tekort aan kinderopvang op te lossen. “Een slecht signaal”, zeggen Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersorganisatie NSZ, en Dany Depreitere, voorzitter van UnieKO, de bij NSZ aangesloten beroepsorganisatie voor de private kinderopvang. Niet alleen zorgt dit voor oneerlijke concurrentie want in de vooropgestelde constructie betalen grootouders geen bijdragen noch belastingen maar bovendien doet dit niets aan de kern van het probleem. Een tekort aan kinderopvang is een maatschappelijk probleem dat structureel moet aangepakt worden om ook nog jongeren aan te moedigen om voor het beroep te kiezen. De lage inkomsten en het niet volwaardig statuut zorgen ervoor dat het aantal zelfstandigen in Vlaanderen en in Brussel op vijf jaar tijd is gehalveerd. In een tijdperk waar we iedereen aanmoedigen om meer en langer te werken zijn ruime opvangmogelijkheden een must. Het wordt tijd dat de overheid investeert in kwaliteitsvolle kinderopvang.

In Vlaanderen en Brussel waren er in 2012 slechts een kleine 1000 zelfstandige onthaalouders , vijf jaar later nog geen 600. Als we kijken naar de administratieve rompslomp en de enorme verantwoordelijkheid zijn dit remmende factoren om zich als ondernemer te vestigen in die sector en het ook vol te houden. Maar vooral de lage inkomsten en het gebrekkig sociaal statuut doet veel zelfstandige onthaalouders de das om. Onthaalouders aangesloten bij een dienst beschikken nu al over een semi-sociaal statuut, terwijl zelfstandige onthaalouders vaak helemaal geen sociale rechten kunnen opbouwen.

Grootouders de mogelijkheden geven om ook kinderen van een ander op te vangen is op het eerste zicht mooi maar zorgt wel voor oneerlijke concurrentie met de zelfstandigen die wel belastingen en soms ook sociale bijdragen moeten betalen. Bovendien lost dit structureel niets op. We moeten terug het beroep aantrekkelijk maken en zorgen dat ook jonge mensen instromen in de zelfstandige kinderopvang, klinkt het bij NSZ en Unieko.
Meer en kwaliteitsvolle kinderopvang is één van de speerpunten in het Vlaamse regeerakkoord. Beide organisaties vragen dat de politici deze belofte waarmaken en niet verder aarzelen om de nodige middelen te voorzien. Kinderopvang is nu al erg belangrijk en zal dat ook in de toekomst blijven. Wanneer we werk en gezin op een adequate manier willen combineren, moeten we ervoor zorgen dat er voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang voor handen is.

deel dit