In 5 procent van de horecazaken stelen klanten elke dag

Categorie Sectoren
In 5 procent van de horecazaken stelen klanten elke dag

In 9 op de 10 horecazaken durven klanten al eens decoratie, bestek, glazen en zo meer mee te grissen, zo blijkt uit onderzoek dat NSZ voerde bij 488 eetgelegenheden in dit land. Bij 5 procent van de horecazaken gebeurt dat zelfs elke dag. Eén vijfde van de restaurants, brasseries en tavernes merkt zelf op dat dergelijke diefstallen de afgelopen twee jaar zijn toegenomen. Ook al gaat het vaak om kleine voorwerpen zorgen die diefstallen voor economische schade die per jaar zelfs kan oplopen tot 2500 euro. “Daarom raden we klanten die pakweg een originele onderlegger mooi vinden aan om te vragen aan de zaakvoerder waar hij die vandaan heeft. Wie weet krijg je het gegeerde item dan zelfs voor een zacht prijsje mee”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Klanten die een bepaald product of accessoire stelen uit een restaurant, brasserie of taverne, voor 19 procent van de eetgelegenheden blijkt dat de afgelopen twee jaar een toenemende trend te zijn. Dergelijke diefstallen zijn natuurlijk van alle tijden, maar zijn best vervelend voor horecazaken. Opvallend is dat 88 procent van de eetgelegenheden hiermee geconfronteerd wordt: 5 procent zelfs elke dag, 7 procent elke week, 19 procent elke maand en 57 procent af en toe, zo blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 488 restaurants, brasseries en tavernes hebben deelgenomen.

De vijf meest gegeerde objecten daarbij zijn het peper- en zoutvat (41 procent), allerhande decoratie (35 procent), het bestek (33 procent), de glazen (23 procent) en de menukaart zelf (15 procent). Het lastige aan dergelijke diefstallen is dat de dader moeilijk te betrappen is. Twee derde van de eetgelegenheden geeft aan dat ze klanten die zulke voorwerpen stelen nooit kunnen betrappen omdat ze de diefstal pas achteraf opmerken. 31 procent slaagt er soms in om de dief op heterdaad te betrappen. De meerderheid (55 procent) van de zaakvoerders kiest voor een pragmatische, klantvriendelijke oplossing en zal enkel vragen om het voorwerp terug te plaatsen of te geven. Verder laat hij die klant ongemoeid. Dat is volgens NSZ ook de beste optie, maar toch zal 22 procent van de horecazaken de klant zo snel mogelijk de deur wijzen na zo’n voorval.

Ogenschijnlijk is het mee grissen van een glas, een servet of een ander voorwerp onschuldig, maar het blijft wel diefstal en het zorgt voor economische schade die meestal wel beperkt blijft, maar toch kan oplopen tot 2500 euro per jaar. “We kunnen begrijpen dat klanten bepaald bestek of een origineel glas heel mooi vinden en er ook thuis van gebruik zouden willen maken, maar dan is diefstal sowieso een foute keuze. Het is veel beter om aan de zaakvoerder of zijn personeel te vragen waar dat product werd aangekocht. Zij zullen de klant op het juiste spoor kunnen zetten en mogelijk verkopen ze zelf dat gegeerd object tegen een zachte prijs”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit