IJskar mag geen deuntjes meer afspelen: zoveelste teken van toenemende onverdraagzaamheid

Categorie Handel
IJskar mag geen deuntjes meer afspelen: zoveelste teken van toenemende onverdraagzaamheid

In Lokeren mogen ijsventers geen muziekjes meer afspelen na 20 uur. Enkel een belsignaal mag dan nog weerklinken. Wie dat verbod, dat er kwam na klachten van burgers, niet respecteert, krijgt een GAS-boete. Compleet onbegrijpelijk, vindt ondernemersorganisatie NSZ. “Het toont aan dat onze samenleving steeds onverdraagzamer wordt. Iedereen wil de lusten, maar niet de lasten. Het is ongehoord dat steden en gemeenten op basis van enkele klachten meteen in dat verhaal meestappen en boetes uitreiken”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

NSZ vindt het niet kunnen dat ijskarretjes in Lokeren geen herkenningsdeuntjes meer mogen afspelen na 20 uur en dat na klachten van enkele omwonenden. IJsventers die dat toch doen in deze Oost-Vlaamse stad krijgen zelfs een GAS-boete. Wat wel mag, ook na 20 uur, is werken met een belsignaal, al is zo’n signaal volgens NSZ nog veel storender dan een typisch deuntje. Volgens de ondernemersorganisatie komen de klachten vooral van ouders die hun kinderen niet in toom kunnen houden wanneer de ijskar langskomt. En dan is het natuurlijk gemakkelijker om meteen de ijsventer verantwoordelijk te stellen in plaats van de opvoeding van hun kinderen bij te sturen.

Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ: “Sommige zelfstandigen hebben het op dit moment bijzonder moeilijk, omdat omwonenden de eventuele hinder die gepaard gaat met het uitoefenen van hun handelsactiviteit niet langer tolereren. Het gaat dan vooral om handelszaken die mogelijk een beetje geur- of lawaaihinder veroorzaken, zoals de ijskarretjes in dit geval. Dat is het zoveelste bewijs dat iedereen maar steeds onverdraagzamer wordt. We willen allemaal kunnen genieten van bepaalde lusten, bijvoorbeeld een gediversifieerd aanbod op wandelafstand, maar zijn niet bereid er de eventuele lasten bij te nemen. Dat is echt schrijnend en bovendien volledig nefast voor het ondernemerschap.”

NSZ pleit alvast voor meer verdraagzaamheid en goede afspraken. Het NIMBY-syndroom, waarvan het deuntjesverbod in Lokeren een zoveelste voorbeeld is, moet teruggedrongen worden. Of wil de Vlaming dat alle ijskarretjes, maar ook pakweg viswinkels, frietkramen of fabrieken die mogelijk een beetje geur- en lawaaihinder veroorzaken, gesloten worden? Dan moet hij achteraf in ieder geval niet komen klagen dat het aanbod erg verschraald is en dat hij nergens nog zo’n typisch zomers ijsje van de ijskar kan vastkrijgen.

deel dit