Hogere uitkering gedurende langere periode voor zelfstandige mantelzorgers

Tags
Categorie Sociaal
Hogere uitkering gedurende langere periode voor zelfstandige mantelzorgers

Vanaf vandaag, donderdag 1 oktober, kunnen zelfstandigen genieten van een volledig hervormd statuut van zelfstandige mantelzorger. Voortaan is dat statuut ook toegankelijk voor de zelfstandige die zijn activiteit tijdelijk moet stopzetten of terugschroeven om een zwaar ziek familielid tot de tweede graad of een zwaar ziek gezinslid te verzorgen of bij te staan. Het wordt ook uitgebreid naar de zelfstandige die bij een gehandicapt kind of jongere jonger dan 25 jaar moet zijn.

Federaal minister van Zelfstandigen en Kmo's Willy Borsus voorziet volgende aanpassingen:

• een financiële uitkering van 1.070,94 euro (gelijk aan het maandelijkse bedrag van het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige, dit bedrag zal worden geïndexeerd);
• een vrijstelling van betaling van sociale bijdragen;
• een gelijkstelling voor alle sociale rechten, ook pensioenrechten, tijdens de betrokken periode;
• de voorziening is gedurende maximaal 6 maanden toepasselijk per aanvraag (en het aantal toekenningen is beperkt tot 12 maanden over de hele loopbaan);

De mogelijkheid bestaat eveneens om de activiteit deeltijds stop te zetten en een halve uitkering te genieten (zonder vrijstelling).

Ter informatie: de vroegere maatregel gaf de zelfstandigen enkel een vrijstelling van bijdragen gedurende maximaal 3 maanden om te zorgen voor een zwaar ziek kind en een maandelijkse uitkering van 707,28 euro gedurende maximaal 3 maanden, in de hypothese dat er palliatieve zorgen werden gegeven aan hun echtgenoot of kind.

deel dit