Handelaar met beperkt aantal elektronische betalingen zal nog steeds extra kost aanrekenen aan consument

Categorie Handel
Handelaar met beperkt aantal elektronische betalingen zal nog steeds extra kost aanrekenen aan consument

Een aantal winkels waar vaak voor kleine bedragen wordt aangekocht, zoals onder meer bakkers, slagers, superettes, bloemen- of krantenwinkels, rekent kosten aan wanneer de klant er met zijn betaalkaart betaalt. Binnenkort mag dat niet meer van Europa, maar toch is NSZ ervan overtuigd dat een meerderheid van die handelaars nu nog steeds een extra sommetje (doorgaans 10 eurocent) zal aanrekenen wanneer er onder een bepaald bedrag elektronisch betaald wordt, zelfs wanneer de interchange fee vandaag verlaagd is. Handelaars wachten eerst hun factuur af om te zien hoeveel minder ze zullen moeten betalen omwille van de plafonnering van de interchange fee, want daar bestaat nog onduidelijkheid over. “Feit is en blijft dat het elektronisch betaalverkeer voor handelaars die slechts een beperkt aantal elektronische betalingen hebben te duur uitvalt”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De kost van elektronische betalingen moet, zeker voor betalingen onder de 10 euro, verder dalen.

Een beperkt aantal handelaars vraagt klanten die onder een bepaald bedrag met hun betaalkaart betalen een beperkt bedrag, doorgaans 10 cent, op te leggen. Het gaat vaak om winkels waar consumenten doorgaans voor een beperkt bedrag aankopen doen en die weinig kaartbetalingen te verwerken hebben. Omdat Europa sinds vandaag een plafond heeft ingesteld voor de ‘interchange fee’, dat is de vergoeding die banken doorrekenen aan de handelaar om het geld van de rekening van de consument naar de rekening van de handelaar over te zetten, mogen handelaars binnenkort geen extra kosten meer aanrekenen aan klanten die elektronisch betalen.

NSZ is er zeker van dat een meerderheid van de winkels die nu een extra kostprijs vragen voor kaartbetalingen dat ook nog zal blijven doen. Onlogisch is dat volgens de ondernemersorganisatie zelfs helemaal niet. Er mag dan wel aangekondigd zijn dat de interchange fee sinds vandaag verlaagd is, het blijft onduidelijk hoeveel de handelaar werkelijk minder zal moeten betalen. Vraag is immers of Worldline en andere spelers op de elektronische betaalmarkt die verlaging volledig zullen aftrekken van de factuur voor de handelaar. Ondertussen nemen handelaars een afwachtende houding aan.

Een handelaar die minder dan 250 transacties per maand heeft (en dat zijn er volgens Worldline twee op drie in ons land), betaalt bij marktleider Worldline per transactie nu 15 tot 20 eurocent. Daarbovenop moet hij nog 8 tot 12 euro per maand aan abonnementskosten betalen. Een winkel met een beperkt aantal transacties zou er dus zelf aan toeschieten mocht die de extra kost niet kunnen doorrekenen aan de klant. Door 10 of 15 eurocent per elektronische betaling te vragen is een deel van de transactiekost al vergoed.

NSZ is er niet van overtuigd dat de daling van de interchange fee zal leiden tot goedkopere elektronische betalingen voor handelaars. Ten eerste geldt dat plafond bij kredietkaarten enkel bij de consumer kaarten en niet bij de corporate kaarten (die vaak aan bedrijven gelinkt zijn). Ten tweede zijn de scheme fees, de kosten die een bepaald betaalschema (zoals Bancontact/Mister Cash, Maestro, Visa, MasterCard en dergelijke) in rekening brengt, de afgelopen twee jaar significant gestegen. Algemeen gezien betaalt de handelaar nu wel iets minder voor elektronische betalingen in zijn zaak, maar feit is en blijft dat voor veel handelaars kaartbetalingen nog steeds te veel kosten. NSZ zal hierover binnenkort een gesprek hebben met de Worldline directie.

deel dit