Gratis kort parkeren moet in elke stad en gemeente de norm worden

Categorie Handel
Gratis kort parkeren moet in elke stad en gemeente de norm worden

NSZ vindt het geen goed idee om de parkeerplaatsen in kleinere winkelsteden integraal gratis te  maken, zoals in Nederland vaker gebeurt. “Bewoners zullen hun auto dan gewoon in de straat laten staan of mensen die er werken zullen er de parkeerplaatsen innemen. Dat is uiteraard ook niet goed voor de kleinhandel”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom stelt de ondernemersorganisatie voor dat elke gemeente of stad, ook de grote dus, het gratis kort parkeren invoert en uitbreidt tot 30 minuten à 1 uur. Op die manier wordt het rotatie-parkeren aangemoedigd en dat speelt dan weer helemaal in de kaart van de zelfstandige handelaars in het centrum van de stad of gemeente.

In Nederland schaffen steeds meer gemeenten het betalend parkeren helemaal af. Toch vindt NSZ dat geen ideale oplossing voor de lokale kleinhandel. Gratis parkeerplaatsen zullen er immers voor zorgen dat heel wat omwonenden hun auto overdag op zo’n plaats zullen parkeren omdat dat gemakkelijk is wanneer men overdag nog een aantal verplaatsingen moet maken. Ook mensen die er in de buurt werken in winkels, bedrijven of scholen zullen die gratis parkeerplaatsen innemen, waardoor klanten qua parking nog steeds niet geholpen zijn.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Wij vragen dat alle gemeenten en steden, ook de grote dus, stuk voor stuk het gratis kort parkeren invoeren en uitbreiden tot een halfuur à een uur. Dat is ideaal voor de zogenaamde ‘runshoppers’ die snel even langs de bakker, slager, krantenwinkel of kledingwinkel willen gaan. Via dat gratis kort parkeren zorgt men voor een vlotte rotatie waardoor er voor de klant voldoende parking is.”

deel dit