Geplande btw-ingrepen zullen bouwsector midscheeps treffen

Categorie Sectoren
Geplande btw-ingrepen zullen bouwsector midscheeps treffen

De beslissing van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om het verlaagd btw-tarief van 6 procent enkel toe te passen op verbouwingen van woningen die minstens tien jaar oud zijn, blijft niet zonder gevolgen. Niet alleen krijgen 4 op de 10 bouwbedrijven sinds die beslissing is bekendgemaakt gevoelig meer aanvragen van klanten die nog snel van de voordelige btw-regeling hopen te profiteren, ook riskeert deze btw-verhoging, samen met nog een aantal andere op stapel staande verhogingen van de btw voor de sector, bij een kwart van de bouwondernemingen tot ontslagen te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ bij 385 bouwbedrijven. “Deze btw-verhogingen zullen de sector, die al erg lijdt onder de gevolgen van sociale dumping, hard raken en komen echt op het foute moment”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De federale regering besliste om de btw van 6 procent vanaf 1 januari 2016 enkel nog toe te passen voor het verbouwen van woningen van minstens 10 jaar oud. Nu ligt de grens voor het btw-tarief van 6 procent nog een stuk lager: de woning moet immers maar 5 jaar oud zijn. Die beslissing blijft niet zonder gevolgen, zo blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 385 bouwbedrijven hebben deelgenomen. Sinds geweten is dat het voordelig tarief binnenkort pas geldt wanneer een woning 10 jaar of ouder is, heeft 39 procent van de bouwbedrijven de vraag vanwege particulieren met gemiddeld een vijfde zien toenemen. Mensen wier woning nog geen tien jaar oud is, maar toch verbouwingen wensen te realiseren, hopen op die manier nog snel van het btw-tarief van 6 procent te kunnen rekenen.

Onlangs gingen er in de federale regering daarnaast ook stemmen op om nog een hele reeks bouwwerken uit te sluiten van het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Concreet ging het om de aanleg van een oprit of een terras, het bouwen van vrijstaande carports en garages of het omvormen van een fabrieksgebouw tot een loft. Ook die plannen vielen niet in dovemansoren bij de gemiddelde Belg.  Enkele cijfers illustreren dat:

• sinds bekend is geraakt dat de btw mogelijk van 6 naar 21 procent wordt verhoogd voor het opritgedeelte tussen de openbare weg en de voordeur, is de vraag van klanten voor het aanleggen van zo’n oprit bij 35 procent van de bouwbedrijven toegenomen, gemiddeld met 9 procent.

• sinds bekend is geraakt dat de btw mogelijk van 6 naar 21 procent wordt verhoogd ongeacht of het terras vast aan de woning of in de tuin wordt geplaatst, is de vraag van klanten voor het aanleggen van een terras bij 39 procent van de bouwbedrijven toegenomen, gemiddeld met 11 procent.

• sinds bekend is geraakt dat de btw mogelijk van 6 procent naar 21 procent wordt verhoogd voor vrijstaande garages en carports, is de vraag van klanten voor het bouwen van een vrijstaande carport of garage bij 32 procent van de bouwbedrijven toegenomen, gemiddeld met 22 procent.

• sinds bekend is geraakt dat de btw mogelijk van 6 procent naar 21 procent wordt verhoogd voor het omvormen van fabrieksgebouwen tot lofts, is de vraag van klanten hiervoor gestegen bij 29 procent van de bouwbedrijven en dat gemiddeld met 12 procent.

Eén derde van de bouwbedrijven mag nu dan wel meer aanvragen hebben gekregen van klanten, maar op termijn zijn die btw-verhogingen nefast voor de sector. 32 procent van alle bouwondernemingen vreest door die btw-verhogingen, die een rem zullen zetten op de vraag langs klantenzijde, in de financiële moeilijkheden te komen. Een kwart, 26 procent meer bepaald, denkt dat door die fiscale ingrepen één of meerdere afdankingen uit te sluiten zijn.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “De bouw blijft het moeilijk hebben, getuige daarvan de maandelijkse faillissementenrankings die de sector haast altijd aanvoert. Sociale dumping is nog steeds een ware gesel en het actieplan dat de federale regering hiertegen uittekende, raakt niet echt op kruissnelheid. Het afremmen van de consumptie door de btw te verhogen komt op een wel heel fout gekozen moment. De beslissing van minister Van Overtveldt om de btw van 6 procent enkel nog toe te passen voor het verbouwen van woningen van minstens 10 jaar oud is jammer genoeg definitief, maar we verzoeken hem om die andere mogelijke btw-verhogingen niet door te voeren en dat in het belang van de sector en de werkgelegenheid die hij verschaft.”

deel dit